Rekord sugárzási szint szabadtéren

20 perc alatt meg lehet halni Fukusimánál

Fukusimánál rekord sugárzási szintet mértek szabadtéren, amely akár már húsz perc alatt is halálos lehet.

2013.12.08 23:12ma.hu

Eddig soha nem látott szintet ért el a japán Fukusimánál mért sugárzás az atomerőműn kívül - adott ki figyelmeztetést a TEPCO. Az eredményeket nem messze mérték az objektumtól, annál az acélcsőnél, mely a reaktorba vezet. A helyi média szerint a nyolc különböző ponton mért szintek közül kettő mutatott nagyon veszélyes értéket, amely akár 20 perc alatt halált okozhat.

A létesítményt üzemeltető és a mentesítésért felelős Tokyo Electric Power Company (TEPCO) a csővezeték és a reaktor épületének találkozásánál vizsgált sugárzást, két helyen 25 illetve 15 Sv/h-t mértek (közelítő sugárzási szintek a csernobili 4-es reaktor mellett, nem sokkal a csernobili atomkatasztrófa során bekövetkezett robbanás után: 10-300Sv/h). A szellőzőcsőben a veszélyes gázokat vezetik el, a TEPCO szerint ezekbe kerülhetett radioaktív anyag.

Két évvel ezelőtt, 2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés érte Japán északkeleti részét, ahol ezt követően szökőár pusztított, az erőmű területére beomló víz elárasztotta az elektromos berendezéseket, leállt a hűtőrendszer vízellátása, aminek következtében az egyes és a hármas reaktor magja túlhevült és megolvadt.

A nagy dózisú sugárzás vagy az akut sugárterhelés rombolja az idegrendszert, tönkreteszi a vörösvértesteket és fehérvérsejteket, veszélyezteti az immunrendszert, ezáltal az áldozat képtelen megküzdeni a fertőzésekkel.

Például az egyszeri 1 sievert (1000 millisievert) dózis sugárbetegséget okoz - émelygéssel, hányással, vérzéssel -, de nem okoz halált. Egyszeri 5 sievert dózis az érintett sugárfertőzöttek felét ölné meg egy hónapon belül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.