A baleset óta nem volt ilyen

Rekorszintű sugárzás a fukusimai talajvízben

A két és fél évvel ezelőtti japán atombaleset óta a legmagasabb szintre nőtt szerdán a sugárzás szintje a Fukusima-1 atomerőmű környéki talajvízben.

2013.12.04 07:37MTI
MTI

Az erőművet üzemeltető vállalat tájékoztatása szerint a kettes reaktortól keletre lévő ipari kút vízében literenként 1,3 millió becquerel a sugárzás mértéke, miközben a tengerbe leengedhető talajvíz sugárszennyezettsége nem haladhatja meg a 60 ezer becquerelt.

A TEPCO szerint a vízben erős a béta-sugárzás, amiből arra lehet következtetni, hogy stroncium-90-es sugárzó izotóp és trícium van benne. A szakemberek jelenleg keresik a megemelkedett sugárzás okát a vízben. Nem zárják ki, hogy szivattyúrendszer hibája okozza a problémát.

A sugárszennyezett víz szivárgása okozza talán a legnagyobb fejtörést a fukusimai kármentesítők számára. A két évvel ezelőtti földrengésben és szökőárban megrongálódott erőmű alagsori helyiségeiben, a talajelvezető rendszerben és az üzem területén lévő tartályokban legkevesebb 360 ezer tonna sugárszennyezett víz gyülemlett fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.