Sokakat evakuáltak

Ismét kitört az indonéz Sinabung vulkán - üresek a falvak

Kitört a Sinabung vulkán a nyugat-indonéziai Szumátrán vasárnap, emiatt a környező falvak lakosai otthonuk elhagyására kényszerültek.

2013.11.03 17:01MTI

A Szumátra szigetének északi részén fekvő, 2451 méter magas vulkáni hegy vasárnap korán reggel tört ki.

Az indonéz nemzeti katasztrófavédelmi központ a második legmagasabb fokú riadókészültséget léptette életbe.

A tűzhányó füstöt és hamut lövellt ki magából, a hatóságok ezt követően döntöttek a vulkán három kilométeres körzetében élők evakuálása mellett. Négy település mintegy ezerháromszáz lakosát szállították biztonságos helyre - közölte Sutopo Purwo Nugroho, a hivatal szóvivője.

Személyi sérülésről eddig nem érkezett jelentés.

Az utóbbi hónapban ez volt a második nagyobb kitörés, október 24-én több mint 3300 ember kényszerült lakóhelye elhagyására a veszélyzónából.

A vulkán négyszáz év szunnyadás után 2010 augusztusában lépett először működésbe, s a váratlan katasztrófában két ember életét vesztette. Szeptemberben ismét aktivitást mutatott a tűzhányó, emiatt a körzetben tizenötezer embert evakuáltak.

Indonézia a Csendes-óceánnak abban a térségében helyezkedik el, ahol különösen gyakoriak a földrengések, illetve a vulkáni kitörések. Az ország több mint tizenhét ezer szigetén 500 vulkán található, közülük 128 aktív, és ebből 68 veszélyesnek számít.

Az egyik legveszélyesebb indonéziai vulkán, a Jáva szigetén található Merapi 2010-es kitörései több mint 350 ember halálát okozták.

Itt a webkamera >>>

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.