Aki nem lép egyszerre

Hadgyakorlat miatt keletkezett az ausztráliai bozóttűz

Katonai hadgyakorlat miatt keletkezett az a hatalmas bozóttűz, amely egy hete pusztít Ausztrália legnépesebb államában.

2013.10.23 13:45MTI
Bozóttűz Ausztráliában

Új-Dél-Wales ausztrál szövetségi államban csütörtök óta több mint száz helyen csaptak fel a lángok, egy ember meghalt, több mint 200 ház megsemmisült.

Natalie Sanders, a tűzoltók szóvivője szerdán közölte: egy vizsgálat kiderítette, hogy a Sydneytől nyugatra fekvő Lithgow közelében a védelmi minisztérium egyik gyakorló terepén kezdődött a tűz múlt szerdán.

Itt a lángok 47 ezer hektárnyi területen pusztítottak, számos ház porig égett.

A védelmi tárca nem kommentálta a történteket, azt ugyanakkor megerősítette, hogy éles robbanóanyaggal folytattak gyakorlatot aznap.

A tűzoltóknak szerdán lassacskán sikerült megfékezni a lángokat az ország délkeleti részén egy hete tartó tüzekben. A tűzoltók mintegy száz kilométerre Sydneytől délre fekvő térségre összpontosítják erőiket. Az államban eddig 124 ezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává.

Az időjárási viszonyok ugyanakkor nem kedveznek az oltásnak, mert a területen 35 Celsius-fok közeli hőmérséklet uralkodik, nagy a szárazság, és a szél sebessége eléri a száz kilométert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.