Továbbra is tombol

Több száz épület leégett, egy ember meghalt az ausztráliai bozóttűzben

Továbbra is pusztít a tűz pénteken Ausztráliában, Új-Dél-Walesben; az ország legnépesebb államában becslések szerint több száz épület leégett. KÉPEK!

Nézze meg a képeket! képgaléria

2013.10.18 14:51MTI
A galériához KATT a képre!

Sokan lakóhelyük elhagyására kényszerültek, egy ember pedig életét vesztette. A csütörtökinél alacsonyabb hőmérséklet és a gyengülő szél kedvezőbb feltételeket teremtett a tűzoltók számára, azonban így is közel száz helyen lángolt a bozót Új-Dél-Walesben, amelyben Sydney, az ország legnagyobb lélekszámú városa is található.

"A tűzfészkek száma 94-re csökkent Új-Dél-Walesben, összesen 91 ezer hektár lángol, huszonnyolc helyen még nem sikerült ellenőrzés alá vonni a tüzet" - közölte Natalie Sanders, a tűzoltóság szóvivője.

Több bozóttűz Sydney közelében pusztít, füstje valósággal beborította az eget a nagyváros központjában is, és kísértetiesnek tűnő narancssárga köddel borította be a várost. Az érintett területeken az utakat lezárták, a rendőrök és a tűzoltók holttestek és túlélők után kutatnak.

Egyelőre nem tudni pontosan, hány házban keletkezett kár, de Tony Abbott ausztrál kormányfő szerint akár több száz épület is a lángok martalékává válhatott.

"Olyat is hallottam, hogy negyven ház égett le egyetlen utcában" - mondta Rob Rogers, a tűzoltóság helyettes parancsnoka. Az ausztrál hatóságok arról számoltak be, hogy a tűzvésznek eddig egy halálos áldozata volt: egy 63 éves férfi szívrohamot kapott, miközben megpróbálta eloltani lángoló házát. Ketten füstmérgezést kaptak, őket az intenzívosztályon kezelik Sydney egyik kórházában.

Három sérült tűzoltót kórházba szállítottak, közülük kettőt már kiengedtek. Mérséklődött az erős szél, Sydney térségében pedig napközben várhatóan 23 Celsius-fokig emelkedik a hőmérséklet, csütörtökön ennél 10-12 Celsius-fokkal volt melegebb.

"Tegnap óta sokat javult a helyzet, de ez ne tévesszen meg senkit, még nagyon messze vagyunk a végétől" - mondta Rogers. Ausztráliában ebben az évszakban gyakoriak az erdőtüzek. 2009-ben csak Victoria államban több száz tűz lobbant fel, ezeknek összesen 173 halálos áldozata volt, és több mint kétezer ház semmisült meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.