A NASA bemutatta felvételeit

Nézze meg a frissen született "földrengés szigetet" közelebbről!

Erőteljes, 7,8-as földrengés rázta meg szeptember 24-én Pakisztánt. A természeti katasztrófa többszáz ember halálát és egy sziget születését eredményezte.

2013.09.30 12:51ma.hu
Fotó: NASA

Szeptember végén négy nap különbséggel két heves földrengés is megrázta Pakisztánt. Az első 7,8-as erősségű volt, amit egy 7,2-es követett szeptember 28. Ám az első földmozgás, amely Beludzsisztán tartományt forgatta fel alaposan, több száz ember halálát okozva, egy sziget születését eredményezte, közel a szárazföldhöz.

Fotó: NASA

A földrengés után Gvádar lakosai a parttól néhány száz méterre húsz méter magas, mintegy negyven méter hosszú és körülbelül száz méter széles hegyet láttak kiemelkedni a tengerből. Ami az óta is ott van, és a NASA előszeretettel fotózza, az emberek pedig a csodájára járnak.

A sziget (Zalzala Jazeera) valójában egy "sárvulkán", azaz a földrengés során a metángáz nyomása által a felszínre kinyomott üledékhegy. A kis sziget tehát nem szilárd szerkezetű, hanem szikladarabokkal kevert sártömeg, amely a tektonikus lemezek találkozásakor kiemelkedő sziklás képződményektől eltérően idővel majd szétmorzsolódik. A metán jelenlétét a Pakisztáni Óceánkutató Intézet helyszínre siető kutatói is megerősítették, ugyanis erős gázkoncentrációt észleltek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.