Ötödik klímajelentés, IPCC

Éghajlatváltozás: "rendkívül nagy valószínűséggel" az ember tehet mindenről

A klímaváltozással foglalkozó nemzetközi konferencia egész éjszaka tartó tanácskozás után péntek reggel Stockholmban elfogadta a globális felmelegedésről szóló régen vár új jelentést - közölték az IPCC illetékesei.

2013.09.27 07:19MTI
Fotó: MTI

Ma ismerteti ötödik klímajelentését az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) Stockholmban.

A jelentésnek a pénteken nyilvánosságra kerülő 30 oldalas összefoglalójában a testület az előzetesen kiszivárgott információk szerint arra a megállapításra jutott, hogy az éghajlatváltozás "rendkívül nagy valószínűséggel" az emberi tevékenység számlájára írható.

Ez elmozdulást jelent az IPCC 2007-es jelentésében használt "nagyon valószínű" minősítéstől, és azt jelzi, hogy a tudósok immár 95 százalékos bizonyossággal úgy gondolják, hogy a klímaváltozást az ember okozza.

A jelentés várhatóan kedvezőtlenebb kilátásokat fogalmaz meg a tengerszintnek ebben az évszázadban várható emelkedésével kapcsolatban, és górcső alá veszi az emberi tevékenység szerepét az északi-sarki jégolvadásban, amely rekordot ért el tavaly nyáron. Emellett a gleccserek és a jégpáncélok visszahúzódását is részletesen taglalja majd.

A jelentés júniusban ismertetett vázlata azt jósolta, hogy a felszíni hőmérsékletek 0,3-4,8 Celsius-fokos emelkedése várható a 21. században attól függően, hogy mely országok milyen mértékben csökkentik a legfőbb üvegházhatású gáz, a szén-dioxid kibocsátását.

Az IPCC 2013-as jelentése három részből áll, az első rész teljes - kétezer oldalas - változatát hétfőn, az éghajlatváltozásnak a politika, gazdasági és társadalmi hatásait, illetve a klímaváltozás elleni védekezést taglaló második és harmadik részt jövő év elején Tokióban, illetve Berlinben ismerteti majd az ENSZ égisze alatt működő testület.

A 195 ország képviselőiből álló szervezet 1988-ban jött létre az éghajlatváltozás okainak és hatásainak tanulmányozására. Az IPCC azóta négy jelentést készített, ezekben egyre szorosabb kapcsolatot állapított meg az emberi tevékenység és a globális felmelegedés között. A testület nem végez saját kutatásokat, ehelyett több száz szakértőt jelöl ki a témában legfrissebb tudományos kutatások áttekintésére és számbavételére. Az idei jelentésben több mint 800 tudós működött közre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.