Növelheti a különbségeket

Nagy hatással lesz Európára az éghajlatváltozás

Az éghajlat felmelegedése pár évtizeden belül nagy hatással lehet Európára és növelheti az egyes országok közti különbségeket a szakértők véleménye szerint.

2013.05.27 15:39MTI

Különösen az olyan országokban, mint Olaszország és Spanyolország eshet vissza erőteljesen az elkövetkező tíz-húsz évben a csapadék mennyisége - mutatott rá Hans Joachim Schnellnhuber, a Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) igazgatója. 

A szárazság a mezőgazdaságból származó bevételek csökkenéséhez, növekvő munkanélküliséghez és egyre nagyobb társadalmi különbségekhez vezethet ezekben az országokban, amelyek már most a gazdasági válság terhei alatt szenvednek - mondta a szakember a Potsdamban hétfőn kezdődött és csütörtökig tartó Impacts World 2013 elnevezésű klímakonferenciát megelőzően. 

"Nincs ok arra, hogy kételkedjünk a klímaváltozásban. A tudomány régóta egységes ebben a témában. Ha tovább várunk, már túl késő lesz" - hangsúlyozta Schnellnhuber. "Legkésőbb 2030-ig jelentős mértékben csökkenteni kell az üvegházhatású gázok, mint például a szén-dioxid kibocsátását. A Föld felmelegedését tekintve minden egyes Celsius-fok számít. A globális középhőmérsékletet az ember testhőmérsékletéhez hasonlítva azt mondhatjuk, hogy két fok felmelegedés lázat, öt pedig már halált jelenthet" - fejtette ki a tudós. 

A klímakutatók az ismereteik alapján segítséget akarnak nyújtani a politikusoknak a döntéseikhez. Schnellnhuber szerint a jövőre nézve fontos lenne az is, hogy a klímaváltozásban leginkább érintett régiók tudósait nagyobb mértékben vonják be a kutatásokba. Ezek a területek ugyanis a szakértő szerint egyelőre teljesen felkészületlenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.