Éghajlat-változás?

Az idei volt száz év óta a legmelegebb esztendő Franciaországban

A 2011-es esztendő volt a legmelegebb a XX. század eleje óta, magasan verve a 2003-as rekordhőséget Franciaországban a Météo France nem végleges statisztikája szerint.

2011.12.27 20:10MTI

Éves szinten 2011 volt a legmelegebb esztendő, amióta időjárás-előrejelzés készül - mondta el Francois Gourand, a francia meteorológiai szolgálat időjárás-előrejelzője.

Január 1-től december 26-ig Franciaország napi átlaghőmérséklete 13,6 Celsius-fok volt, azaz 1,5 fokkal magasabb az ilyenkor szokásos (az 1971-2000 között mért) referenciaértékeknél - mondta el Francois Gourand.

Még ha 2011 nem is ért teljesen véget, a melegrekord december 31-ig kitart, mert a korábbi - 2003-as - melegrekord 1,3 fokkal haladta meg az átlaghőmérsékletet.

Franciaországban "rendkívül meleg" volt a tavasz, a mért hőmérséklet áprilisban 4, májusban pedig 2,4 Celsius-fokkal haladta meg az évszakban szokásos hőmérsékletet. Az ősz is rendkívül enyhe volt, 1990 óta most volt a legmelegebb november, 3 fokkal melegebb az ilyenkor szokásos átlaghőmérsékletnél. Decemberben 2,1 fokkal volt magasabb volt a hőmérséklet az átlagnál, de nem volt rekordmeleg. Július kivételével - amikor az átlaghőmérséklet 1,3 fokkal volt alacsonyabb az ilyenkor szokásosnál - 2011 minden hónapja melegebb volt a szokásosnál.

A Meteorológiai Világszervezet november végi adatai szerint a 2011-es év a "tizedik legmelegebb esztendő" volt 1850, a mérések kezdete óta. Az általános felmelegedésre utaló aggasztó jel, hogy a Földön észlelt tizenhárom legmelegebb év az elmúlt tizenöt esztendőre (azaz 1997 utánra) koncentrálódott.

A franciaországi magasabb hőmérsékleteket - az ország délkeleti részét leszámítva - jelentős csapadékhiány kísérte: a csapadék 20 százalékkal maradt el a szokásos évi mennyiségtől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.