Meteor vagy rakéta?

"Valami" lángolt az orosz égen - VIDEÓ!

Oroszország távol keleti részén az emberek lenyűgözve figyelték azt a lángoló tárgyat, ami átszelte az égboltot Vlagyivosztok közelében. Az internet népe meteort kiáltott, de a tudósok szkeptikusak.

2013.09.02 09:08ma.hu
cheslav.livejournal.com

Az eseményről feltöltött képek és videók komoly vitát gerjesztettek az orosz közösségi oldalakon, szinte mindenki más véleményen van, mi lehetett a fényesen izzó dolog, ami elrepült Oroszország anyácska felett.

"Épp a kocsimban ületem. először nem is gondoltam arra, hogy fényképezzek, oda sem figyeltem. Teljesen hangtalanul repült" - írja az egyik felhasználó, aki több képet is feltöltött az internetre.

A szemtanúk szerint a Vlagyivosztok-öbölben fekvő Russky-sziget felett a kora reggeli órákban egy tűzgolyó tűnt fel, ami később vékony, lángoló vonallá vált és másfél órán keresztül látható maradt. Egyes hírszolgálatok szerint egy - a Földfelszíntől 15 kilométeres magasságban repülő - meteort láthattak az emberek

Vannak, akik szerint repülőgép vagy robotrepülő volt, mások úgy gondolják űrhajó, megint mások jelzőkrétára gyanakodnak. Vlagyimir Szurdin csillagász az észlelést a kazahsztáni Bajkonur Űrközpontból vasárnap fellőtt Zenit 3SLB rakétával magyarázza.   

"A fényképeken jól látszik, hogy mesterséges tárgyról van szó" - mondta a Stenberg Csillagászati Intézet kutatója. "Nyugatról keleti irányba repült és a Zenit 3SLB fellövése után 20 perccel kezdték el észlelni az emberek."

Mégis sokan inkább a meteor teóriát akarják elfogadni. Az űrből érkező objektumok különösen forró témának számítanak Oroszországban, miután februárban az Uráli Régióban található Cseljabinszk közelében becsapódó meteorit több épületet is megrongált. Az egyik darabja Csebrakul közelében egy hat méter átmérőjű krátert ütött a földbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.