Füst mindenütt

Yosemite Park: újabb területek váltak a lángok martalékává, videó!

A látogatókat a térségben arra szólították fel, hogy ne tartózkodjanak sokáig a szabadban, és kerüljék a nagyon aktív fizikai tevékenységet. A füstre érzékeny emberek pedig ne menjenek a park belső területére.

2013.09.01 12:20MTI
Forrás: youtube.com

Újabb területek váltak a lángok martalékává szombaton a kaliforniai Yosemite Nemzeti Park körül, ahol most már a turisták által látogatott területeket is ellepte a sűrű füst.

A park honlapján található információ, illetve az oldalra feltett videofelvételek szerint a Yosemite-völgyre, ahol gránitsziklák, vízesés és fenyőerdő van, sűrű füst telepedett a park nyugati peremén pusztító hatalmas erdőtűz miatt.

A Yosemite-völgyben korábban nem tapasztaltak nagyobb füstfellegeket. Ez utóbbiak péntek este kezdtek benyomulni a térségbe, és még a hatalmas park déli területét, Wawonát is érintette. A látogatókat a térségben arra szólították fel, hogy ne tartózkodjanak sokáig a szabadban, és kerüljék a nagyon aktív fizikai tevékenységet. A füstre érzékeny emberek pedig ne menjenek a park belső területére.

Szombat reggel a tűz az örökzöld mamutfenyő (Sequoia sempervirens) erdő, a világ legmagasabb fafajának irányába fordult. Ezek a növények magasságukon és akár 7-8 métert is elérő törzsátmérőjükön kívül korukkal is kitűnnek: egyes példányok kétezer évnél is idősebbek.

Jonathan Jarvis, a park szolgáltatási igazgatója azt mondta, hogy a tűz fenyegetése nem jelent katasztrófát, ezek a fák nagyon öregek, és nem ez az első tűz, amely őket fenyegette.

A tűzoltók az oltás során még az avar felgyújtásával, irányított tüzek gerjesztésével is próbálkoznak, hogy más irányba tereljék el a lángokat.

Az ENSZ-világörökség részeként számon tartott park nyugati részén két hete, augusztus 17-én csaptak fel tüzek mintegy 89 ezer hektáron. A lángok most 24 kilométernyire vannak a Yosemite-völgytől, a nemzeti park fő látványosságától. A területet évente négymillió ember keresi fel, sokan a csúcsszezonban, a júniustól augusztusig terjedő időben. Csupán augusztusban a látogatók száma meghaladja a hatszázhúszezret.

Jelenleg mintegy ötezer ember fáradozik a lángok megfékezésén Kalifornia-szerte, az oltás költsége elérte az 54 millió dollárt (mintegy 12,3 milliárd forintot). A mostani tűz mértékét tekintve a negyedik legjelentősebb Kaliforniában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.