A hantavírus után kutatnak

Megkezdődött a Yosemite Nemzeti Park dolgozóinak orvosi szűrése

Az amerikai Yosemite Nemzeti Park csaknem 2500 dolgozóját kérdezik ki és vérmintákat is vesznek tőlük kaliforniai közegészségügyi szakemberek, hogy megállapíthassák az elmúlt közel két évtized legnagyobb hantavírusjárvány-kitörésének eredetét.

2012.10.16 10:46MTI

Az önkéntes orvosi szűrés - amelyet kedden és szerdán folytatnak le - a legújabb erőfeszítés a ritka, egerek által terjesztett vírus vizsgálatára. A hantavírus a mintegy 3100 négyzetkilométeres parkban idén június óta legalább kilenc látogatót fertőzött meg, akik közül hárman meg is haltak. Az Egyesült Államokban 1993 óta - amikor az ország délnyugati részén 18 ember betegedett meg az akkor először leírt hantavírus pulmonalis szindrómában - most fordult elő a legnagyobb számban ilyen fertőzés és megbetegedés.
 
"Ez különösen szokatlan helyzet" - mutatott rá Barbara Materna, a kaliforniai közegészségügyi minisztérium foglalkozás-egészségügyi részlegének vezetője. A vírus a fertőzött fehérlábú egerek (Hesperomys leucopus) vizeletében, száraz ürülékében és nyálában található nagy mennyiségben. Egy kivételével valamennyi megfertőződött látogató a Curry Village elnevezésű kempingben tartózkodott június közepe és augusztus vége között. A táborhely kettősfalú kabinjairól később kiderült, hogy ellepték a fehérlábú egerek. 

A fertőzést követő lappangási időszak akár hat hétig is elhúzódhat, mielőtt megjelennének az influenzaszerű tünetek, a láz, az izomfájdalom, a szédülés és a hidegrázás. A betegség az esetek 30 százalékában halálos kimenetelű, specifikus kezelési módja nincs, de vérből való korai azonosítása és a támogató kórházi kezelés mellett nagyobb a túlélés esélye. A nyári járványkitörés után fennmaradt kérdések között van, hogy miért fertőzte meg a hantavírus a park látogatóit, miközben a park dolgozói közül senki sem fertőződött meg. 

Materna és közegészségügyi csapata hétfőn érkezett meg a nemzeti parkba, hogy az ötven kérdésből álló felmérést elvégezze az erre vállalkozó alkalmazottakkal, akiktől vérmintát is kérnek annak megállapítására, hogy találkozott-e az illető szervezete a vírussal. Hétfő délutánig háromszáz dolgozó írta alá a szűréshez szükséges beleegyező nyilatkozatot. A mostani járványügyi tanulmány része egy szélesebb tudományos erőfeszítésnek, amelyben egyebek mellett meg akarják határozni a mostani járványban aktív hantavírustörzs teljes genomszekvenciáját is. 

A kutatók elsősorban arra keresnek választ, hogy miként terjed a hantavírus, milyen változatai lehetnek, és miért esendőbbek vele szemben egyes emberek. A szakemberek szerint emberek között nem terjed a vírus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.