A Flame-nek vannak testvérei is

Három komoly vírus is szabadon garázdálkodik

Két független kutatócsoport is arra a megállapításra jutott, hogy a Flame vírus készítői további három programot is gyártottak, amiket titkos kiberháborúhoz és kémkedéshez használtak.

2012.09.18 19:01Konrád - ma.hu

Az amerikai Symantec Corp. és az orosz Kaspersky Lab is elismerte, hogy a Flame nevű malware vizsgálata során arra a következtetésre jutottak, bárki is áll a vírus hátterében három másik, hasonló program elkészítésében is részt vett.

A Kaspersky Lab kutatói hétfőn újabb információkkal álltak elő, amiket a Flame vizsgálata során gyűjtöttek össze. A kutatók még májusban megállapították, hogy a rendkívül kifinomult iráni számítógépes rendszereket célzó Flame kémprogramot állami szinten állították elő, nagy valószínűséggel az Egyesült Államokban. De a friss információk alapján úgy tűnik, az USA kiberháborús erőfeszítései messzebbre nyúlnak, mint a kutatók hitték volna.

„A szerverről származó kód alapján elmondható, hogy a Flame egy négy projektet tartalmazó lista része volt. A többi három célja és természete egyelőre nem ismert” - állapította meg a csapat. Noha az USA kormánya nem ismerte el szerepét sem a Flame, sem az 2010-ben felbukkant, az iráni atomlétesítmények rendszerét támadó Stuxnet vírusok születésében, a szakértők régóta biztosak abban, hogy az amerikaiak készítették őket, feltételezhetően izraeli tudósok segítségével.

A 2011-es TED Talk keretében felszólaló Ralph Langner elmondta: „Véleményem szerint a Moszad benne van, de nem Izrael volt a projekt vezetője. A Stuxnet mögött álló erő egy kiber-szuperhatalom - és ilyen csak egy van, az Egyesült Államok”.

Idén januárban a Bush éra alatt az NSA élén álló Mike McConnel elmondta a Reutersnek, hogy az USA valóban támadott külföldi hálózatokat, és elismerte, hogy Amerikának megvan “a képessége, hogy megtámadja, lerombolja vagy megsemmisítse” ellenfelei hálózatait.

Miután összehasonlították a Flame és a Stuxnet kódjait, azonnal megtalálták az összefüggést. “Most már 100%-ig biztosak vagyunk abban, hogy a Stuxnet és a Flame csoportok együtt dolgoztak” - mondta el Roel Schowenberg a Kasperskytől. Abban is biztosak, hogy legalább három másik rosszindulatú program is készült a Flame-mel párhuzamosan. A Symantec kutatója, Vikram Thakur elmondta, “Tudjuk, hogy odakint vannak. Csak még azt nem tudjuk, hogyan kapjuk el. De próbálkozunk”.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.