Fogyasztható és változatos?

A húskonzerv és a Nutella is jól jöhet a Marson

A húskonzerv és a Nutella fontos lehet a Marsra utazók számára: ez is kiderült egy kedden véget ért négy hónapos NASA-kísérletből, amelyben hat kutató elszigetelt környezetben próbált fogyasztható és változatos étrendet kidolgozni egy jövendő űrexpedíciónak.

2013.08.15 03:30MTI

A tudósok a Mars-szimulációs kísérletben az elmúlt hónapokat egy hawaii lávamezőn töltötték 2400 méteres magasságban, és kétszintes bázisukról csak űrruhában mozdultak ki alkalmanként a Mauna Loa-vulkán nyugati lejtőjén, ahol sem növény, sem állat nem él meg.

A kutatók a rendelkezésükre álló dehidratált, tartós, nem romlandó élelmiszerekből próbáltak ehető, választékos kosztot készíteni egy jövendő hosszabb űrutazás, illetve Mars-expedíció számára.

Angelo Vermeulen, a csapat parancsnoka szerint a nem romlandó élelmiszerekkel az a baj, hogy általában túlfinomítottak és nem rostosak. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a fagyasztva szárított termékek íze elképesztően hasonlít a friss termékek ízére. A parancsnok elárulta, hogy a finomságok szintén nagyon fontosak lehetnek egy űrexpedíció számára. A kísérlet során a Nutella lett a kutatócsoport kedvence.

"Sóvárogtunk utána, de be kellett osztanunk, mert korlátozottak voltak a készleteink" - mesélte.

A kétszintes kutatóállomás konyhájában nélkülözhetetlennek bizonyult a jól eltartható húskonzerv, amelyet a hawaii háziasszonyok is gyakran használnak. A csoport számos húskonzerves fogást készített el.

A Mars-szimulációs környezetből szabadult tudósok a következő napokat most beszámolókkal töltik, majd nyaralni mennek, mielőtt visszatérnének megszokott munkájukhoz. Az első dolguk azonban egy gazdag reggeli elfogyasztása volt.

"Egyenesen a gyümölcsökhöz és a zöldségekhez siettek. El voltak ragadtatva a frissességüktől" - számolt be a kutatás egyik felügyelője, Kim Binsted, aki maga nem vett részt a kísérletben.

Binsted szerint a csoport kutatási eredményeiről még az idei pekingi Asztronautikai Kongresszuson beszámolnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.