Szélessége meghaladta a 4 kilométert

Rekordméretű tornádó tarolt Oklahomában

Rekord szélességű, több mint 4 kilométeres volt az a tornádó, amely az azt kísérő áradásokkal együtt 19 ember, köztük három, úgynevezett tornádóvadász életét követeltea múlt hét végén az amerikai Oklahoma államban.

2013.06.05 07:35MTI
Fotó: MTI

Az amerikai metorológiai szolgálat szakértői hozzáfűzték: a katasztrófa valószínűleg csak azért nem követelte több ember életét, mert a forgószél végül elkerülte a legsűrűbben lakott területeket. 

A most közzétett mérési eredmények szerint a tornádó nemcsak kiterjedését, hanem pusztító erejét tekintve is rekordszint közelébe került 474 kilométer/órás maximális szélsebességével. 

Az ötfokozatú listán a legmagasabb kategóriába sorolták, akárcsak azt a forgószelet, amely tizenegy nappal korábban, május 20-án 24 emberéletet követelt és hatalmas károkat okozott Oklahoma City egyik elővárosában, Moore-ban. 

Ebbe a kategóriába 1950 óta csak 60 forgószél került. Moore-ban jegyezték fel a világ legnagyobb erősségű tornádóját is 1999-ben, akkor a szél sebessége elérte a 486 kilométer/órát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.