Betérítő

Karambol okozta a meteor erőteljes berobbanását

Orosz tudósok szerint űrkarambol okozta a meteor váratlan behatolását és felrobbanását.

2013.02.27 10:41ma.hu

Mikor éppen a 2012 DA 14 nevű aszteroida került ritka közelségbe bolygónkkal, az oroszországi nagyváros, Cseljabinszk környékén egy meteor száguldott végig az égbolton, majd robbant fel az atmoszférában.

kép: Marat Ahmetvaleev

A tűzgolyó Ural térség feletti erőteljes detonációja feltehetően egy, még az űrben, egy másik égitesttel bekövetkezett ütközésére vezethető vissza – mondta Erik Galimov, a Vernadsky Intézet geokémiai és vegyelemző professzora, aki még a hét elején megkapta a meteoritokat (a szétrobban meteor földet ért darabjait).

A szakember szerint ugyanis a meteorok nem robbannak csak úgy fel, miután belépnek a légkörünkbe, ezért feltételezi azt, hogy előtte egy karambol indította be az égitest szétesését.

Mint ismeretes, 2013. február 15-én, közép-európai idő szerint reggel 4 óra 20 perckor bekövetkezett esemény volt az oroszországi Cseljabinszk felett, ahol egy légkörbe belépő, becslések szerint 17 méter átmérőjű, 10 ezer tonnás meteor erős fényjelenség és hanghatás kíséretében felrobbant. Az eseményt több videofelvétel is megörökítette, ami az egyik legjobban dokumentált meteorhullássá tette. A robbanás következtében mintegy 1500-an megsebesültek, s jelentős anyagi kár keletkezett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.