Megérkeztek az első alávetési nyilatkozatok

Hatékonyabb lehet a pénzügyi békéltetés

A felügyelet közölte: megérkeztek az első alávetési nyilatkozatok a pénzügyi szolgáltatóktól a PSZÁF mellett működő Pénzügyi Békéltető Testülethez (PBT), a nyilatkozattal a piaci szereplők kötelezettséget vállalnak a PBT határozatainak végrehajtására és ezzel hatékonyabb lehet a pénzügyi békéltetés.

2011.06.16 13:34MTI

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének közleménye szerint május végén elsőként a Magyar Posta Biztosító Zrt. és a Magyar Posta Életbiztosító Zrt. küldte el általános alávetési nyilatkozatát a PBT-hez.
   
Az alávetés a pénzügyi szolgáltató írásban tett nyilatkozata, amelyben vállalja, hogy a PBT eljárásának, és egyezség híján az ennek kapcsán hozott határozatának aláveti magát; ennek hiányában a békéltetők határozat helyett ajánlást adhatnának ki egy-egy konkrét ügy kapcsán - emlékeztet a felügyelet.
   
Az alávetési nyilatkozat lehet megkötés nélküli, de a pénzügyi szolgáltató akár korlátozhatja is kötelezettségvállalásának mértékét, hatályát a jogvita tárgyának értékében, vagy másképp. Lehetőség van arra, hogy egy szolgáltató például csak az 1 millió forint alatti vitás ügyfélköveteléseknél, vagy például csak a biztosítási ügyeknél vesse magát alá előzetesen a PBT döntéseinek.
   
Az alávetés nem kötelező, arról a pénzügyi szolgáltató szabadon dönt. Az alávetés hiánya nem mentesíti a piaci szereplőt a pénzügyi békéltetési eljárásban az együttműködési kötelezettség alól. Az alávetés elmaradását a PSZÁF nem szankcionálja, ám az együttműködés megtagadását igen - hívja fel a figyelmet a felügyelet.
   
A közlemény szerint ha a fogyasztó bizonyítja, hogy a pénzügyi fogyasztói jogvita alapjául szolgáló szerződést azért kötötte, mert a pénzügyi szolgáltató kereskedelmi kommunikációjában vállalta, hogy a békéltető testületi eljárásnak, illetve határozatnak aláveti magát, a pénzügyi szolgáltatót e reklámnyilatkozata köti az adott eljárásban akkor is, ha nem tett általános alávetési nyilatkozatot.

A pénzügyi szolgáltató akkor mentesül e nyilatkozat alól, ha bizonyítja, hogy azt a szerződéskötésig a vállalással azonos módon visszavonta.
   
A PBT 2011. július 1-jén kezdi meg működését. Hatásköre a pénzügyi szolgáltatók és a fogyasztók közötti szerződések megkötésével és teljesítésével kapcsolatos jogviták rendezésére terjed ki, ezekben a PSZÁF nem intézkedhet. A PBT eljárásának feltétele, hogy a fogyasztó a pénzügyi szolgáltatónál előzőleg közvetlenül megkísérelje a vitás ügy rendezését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.