Már idén elkészülhet az előzetes jelentés

Fellegi: egyetértenek az EU-tagállamok az atomerőművi tesztek tartalmában

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter bejelentette: egyetértenek az európai uniós tagországok energiaügyi miniszterei az atomerőműveken végzendő állapot- és kockázatfelmérés (stresszteszt) tartalmában és módjaiban.

2011.06.10 19:14MTI

A miniszter kifejtette: az eddig elképzelt menetrendnek megfelelően az Európai Bizottság már idén el tudja készíteni előzetes jelentését a tesztekről, a jövő év első negyedében pedig minden tagállamban befejeződik a felmérés, és elkészülhet a teljes, végleges elemzés.
   
Az elnöklő magyar miniszter külön hangoztatta annak fontosságát is, hogy az unióval szomszédos országokban is felmérjék a reaktorok állapotát.
   
Fellegi Tamás jelezte, hogy világosan el kell választani egymástól az értékelést, amely a szabályozók és szakértőik feladata, és a nukleáris ágazat jövőjét érintő későbbi politikai döntéseket. E döntések során szem előtt kell tartani mind a villamosenergia-piac rendkívüli összekapcsoltságát, mind pedig a többi tagállamban ennek nyomán jelentkező következményeket - emlékeztetett a témáról kiadott közleményben a tárca.
   
Tárgyaltak a miniszterek a piacok integritásáról és átláthatóságáról szóló rendelettervezetről is. Mint az elnöklő magyar miniszter a nyilvános vitában elmondta, a javaslat olyan keretet igyekszik teremteni, amely lehetővé teszi az energiapiacok ellenőrzését a piaci a visszaélések és manipulációk eredményes észlelése, megelőzése érdekében.
   
Fellegi Tamás azt is jelezte: elképzelhető, hogy az Európai Parlamenttel folytatott tárgyalások alapján néhány rendelkezés módosulni fog.
   
A sajtótájékoztatón Günther Oettinger energiaügyi biztos meggyőződését fejezte ki, hogy a témában még a magyar elnökség vége előtt, azaz ebben a hónapban létrejöhet a megállapodás.
   
A biztos egyúttal méltatta a magyar elnökség tevékenységét e témában és energiaügyekben általában is.
   

A rendelet arról is szól, hogy a fogyasztók átlátható információkhoz jussanak - emelte ki.
   
A luxembourgi találkozón a miniszterek közös következtetéseket fogadtak el az úgynevezett energiahatékonysági cselekvési terv felülvizsgálatáról is. Ezekben olyan politikai lehetőségeket vázolnak fel, amelyek hozzájárulhatnak az évtized végére kitűzött 20 százalékos energiahatékonysági cél teljesüléséhez.
   
A Tanács szintén tárgyalt a 2050-ig szóló, úgynevezett energia-útiterv előrehaladásáról. Fellegi Tamás - a közlemény szerint - arra hívta fel minisztertársai figyelmét, hogy a beruházások mérete és finanszírozási igénye, hosszú tervezési és működési időtartama, a felmerülő számtalan bizonytalanság mind megköveteli, hogy a tagállamok alaposan mérlegeljék a közös európai energiapolitika jövőjét.
   
A tényeken alapuló döntéshozatalt szolgáló útitervnek a technológia fejlődéséhez és a társadalmi elfogadásához mérten is elég rugalmasnak kell lennie. E rugalmasság a rendelkezésre álló technológiák körének bővítésével javítható, ezért az uniónak nagyobb mértékben kell támogatnia a kutatás-fejlesztést és a gyakorlati alkalmazást. A beruházók és a piacok számára pedig elfogadhatóan stabil és hosszú távú jelzéseket kell küldenie - tette hozzá a miniszter.
   
A közlemény arra is kitért, hogy Fellegi Tamás a tanácsülés előestéjén az érintett országok tárcavezetőivel és Oettinger energiaügyi biztossal tárgyalt az észak-déli energiafolyosóról. Megerősítették, hogy a földgáz-, kőolaj- és villamos energia hálózatok megfelelő kiépítését, fejlesztését célzó projekt sikeres végigvitele érdekében létrehozott magas szintű munkacsoport októberig cselekvési tervet állít össze "a közép-európai régió egyik legfontosabb, hosszú távú hatásokkal bíró stratégiai kezdeményezésének megvalósítási lehetőségeiről".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.