Mikorra áll helyre?

Hasmenésjárvány: zöldséget beszél a bizalomért a vidékfejlesztési kormányzat

Összehangolt pozitív kommunikációval próbálja megszüntetni az érezhetően megingott fogyasztói bizalmat a zöldségek és gyümölcsök iránt a vidékfejlesztési kormányzat.

2011.06.10 17:51MTI

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a nemzetközi és hazai kiskereskedelmi áruházláncok képviselőivel folytatott pénteki megbeszélésen hangsúlyozta: a szaktárca mindent megtesz az élelmiszerbiztonság maximális szavatolásáért. A találkozón az áruházláncok pedig kinyilvánították: alapvető üzleti érdeküknek tartják a biztonságos hazai zöldségek forgalmazását, magyar beszállítóik megtartását.
   
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a héten egy tévéműsorban is kérte a feldolgozókat, a közétkeztetőket és a kereskedőláncokat, hogy vásárolják fel a termést az uborkatermelőktől, juttassák el a fogyasztókhoz, hiszen a termelők önhibájukon kívül kerültek bajba, az uborkáról pedig kiderült, hogy semmi köze a járványhoz.
   
A biztonságos hazai, illetve helyben termelt zöldség és gyümölcs fogyasztását szorgalmazta a Somogy Megyei Kormányhivatal és annak irányítása alá tartozó több szakigazgatási szervezet vezetője is pénteken, a kaposvári piacon. Juhász Tibor elmondta: örvendetes, hogy a kereskedők tájékoztatják a fogyasztókat, kiírják, hogy magyar árut kínálnak. Ez nagyon fontos, mert megnyugtatja a vásárlókat - tette hozzá. A kormánymegbízott közölte: egyeztetéseket folytattak a közétkeztetést végző kaposvári céggel, mert szeretnék, ha minél több magyar terméket használnának.
   
A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) ugyanakkor egy új, a magyar eredetet igazoló védjegy bevezetéséről tárgyalt, amelyet a zöldségeken alkalmaznának. Fodor Zoltán, a FruitVeb ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy szakmaközi szervezet végül elvetette az ötletet. Felesleges egy újabb védjegy, mivel a magyar termékek megkülönböztetésére, és így a biztonság garantálására már most is vannak védjegyek, például a magyar termék védjegy - mutatott rá.

Oroszország jelezte: kész feloldani a hasmenésjárvány miatt az EU-ból származó zöldségekre elrendelt importtilalmat, amint az EU garanciát vállal ezek biztonságos voltára. Dmitrij Medvegyev orosz államfő pénteken Nyizsnyij Novgorodban az orosz-EU csúcs befejeztével közölte:  ehhez a szakemberek a lehető legrövidebb időn belül kialakítják a termékek biztonságát garantáló, megfelelő igazoló iratokat.
   
José Manuel Barroso, az EU Bizottságának elnöke azt mondta, hogy megállapodtak az importtilalom feloldásáról, és az EU haladéktalanul bevezeti az orosz fél által megkívánt igazoló eljárást, a vonatkozó dokumentumokat pedig a két fél szakszolgálatai dolgozzák ki.
   
Az európai zöldségek behozatali tilalma beárnyékolta a csúcsot, ugyanis tavaly az Európai Unió zöldségexportjában az oroszországi szállítások aránya 34 százalékot tett ki, és a mintegy 21-22 milliárd dollár értékű orosz zöldségpiac negyedét fedte le.
   
A német hatóságok péntek hivatalosan is megerősítették, hogy csökkent a hasmenésjárvány terjedése. Reinhard Burger, a  Robert Koch országos járványügyi intézet vezetője bejelentette, hogy az uborka, a paradicsom és a saláta fogyasztásának közvetett "zárlatát" feloldották.
  
A németországi gazdák szövetsége üdvözölte, hogy az uborka, a paradicsom és a saláta immár nem szerepel a fogyasztásra nem ajánlott élelmiszerek listáján. Az első gyorsfelmérés szerint azonban az emberek többsége azon a véleményen van: néhány napot inkább még vár, mielőtt újból minden aggodalom nélkül hódol korábbi étkezési szokásainak.
   
A német hatóságok változatlanul több szálon nyomoznak annak felderítésére, hogy miként terjed a különlegesen veszélyes és agresszív EHEC-bélbaktérium okozta fertőzés. A gyanú középpontjában - minden konkrét bizonyíték nélkül - továbbra is az észak- németországi uborka, a paradicsom és a saláta, valamint egy alsó-szászországi biokertészeti üzemből származó növényi csíra áll.
   
Közben a spanyol uborka megalapozatlan német meggyanúsítása miatti vita jogi útra terelődött. Pénteken ismertté vált, hogy egy érintett andalúziai cég jogi eljárást indított a hamburgi egészségügyi hatóságok ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.