További kamatemelést várnak az elemzők

A koalíciós szakítás esetén nagyobb pénzügy-politikai szigorítás is elképzelhető

További fél százalékpontig terjedő kamatemelést várnak a hétfőn bejelentett emelés után londoni felzárkózó piaci elemzők, de a hétfői kamatdöntés után elhangzott olyan vélemény is, hogy koalíciós szakítás esetén jóval nagyobb pénzügypolitikai szigorítás is elképzelhető.

2008.03.31 17:27MTI

Wike Groenenberg, a Citigroup londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokért felelős igazgatója a fél százalékpontos hétfői MNB-kamatemelés után az MTI-nek azt mondta: megítélése szerint a jegybank ezzel azt az aggodalmát jelezte, hogy 2009-ben esetleg "megint nem sikerül teljesíteni" az inflációs célt. Groenenberg szerint további kamatemelések várhatók, akár már az áprilisi monetáris tanácsi ülésen, vagy "nem sokkal utána". Hozzátette: a piac, "helyesen", mostantól a következő három hónapra fél százalékpontos további emelést áraz. 

Arra a kérdésre, hogy a magyarországi belpolitikai fejleményeknek mekkora hatása lehetett a hétfői kamatdöntésben, a Citigroup vezető londoni elemzője azt mondta, hogy valószínűleg "csekély". A piac már azelőtt 0,25-0,50 százalékpontos emelést árazott, hogy a legutóbbi politikai eseményekről szóló hírek napvilágot láttak volna, mivel gazdasági szempontból is "erős érvek" szóltak az emelés mellett, tette hozzá Groenenberg.
 
A politikai eseményeknek lehetett kisebb hatásuk a döntésre, de főleg azért, mert valamelyest gyengítették a forintot, mondta az elemző. Michal Dybula, a BNP Paribas közép-európai közgazdásza ugyanakkor jóval nagyobb jelentőséget tulajdonított a kialakult belpolitikai feszültségnek a hétfői kamatdöntésben. Dybula az MTI-nek kiemelte: a tavalyi folyómérleg-hiányról szintén hétfőn közzétett első adat jó volt, ezen belül is különösen fontos, hogy a nettó működőtőke-beáramlás "végre emelkedett". 

Az elemző szerint a hétfői kamatemelés fő hajtóereje a belpolitikai vita volt; anélkül szerinte kamattartás és legfeljebb 0,25 százalékpontos emelés lett volna várható. A politikai problémák "kavarták fel ismét" az állampapír-piacot és hajtották a forintot 260 fölé, érvelt a BNP Paribas térségi elemzője. A szakértői szerint ha a jelenlegi helyzet koalíciós szakításba torkollik, akkor júniusig akár 10 százalékra is emelkedhet a jegybanki alapkamat. 

Ha a piac arra következtetésre jut, hogy a költségvetési kilátások zavarosabbá váltak, vagy lazultak a jelenlegi célokhoz képest, a piaci szereplők bizonyosan sokkal magasabb kockázati prémiumot fognak elvárni a magyar befektetési konstrukciók tartásáért.

Ebben az esetben könnyen elképzelhető, hogy a forint 270 fölé gyengül, és az MNB-nek nem marad más kiút, mint a szigorítási ciklus folytatása, akár további 2,00 százalékpont erejéig is, tekintettel különösen arra, hogy a globális kockázatvállalási hajlam aligha erősödik a következő három hónapban, mondta az MTI-nek a BNP Paribas szakértője. A hétfői döntés előtt a londoni elemzői közösség teljesen megosztott volt abban, hogy lesz-e szigorítás, és abban is, hogy a pénzügypolitika a későbbiekben egyáltalán merre veszi az irányt. 

A hétfőre adott jóslatok változatlan kamatszint és agresszív kamatemelés között mozogtak, a távlati prognózisoknak pedig az iránya sem egyezett: 1,00 százalékpontos éven belüli kamatemelési jóslat és ugyanilyen mértékű kamatcsökkentési előrejelzés egyaránt forgalomban volt - és van - a Cityben. A Merrill Lynch londoni befektetési részlegének elemzői például úgy fogalmaztak, hogy a kamatemelés "az utolsó dolog, amire a magyar gazdaságnak szüksége van", mivel a magyar gazdaság "nagy baja" a növekedés, nem az infláció; a "példátlan" - a GDP-hez mérten 3 százalékos - negatív kibocsátási rés dezinflációs hatását a piac alábecsüli.
 
Dybula, a BNP Paribas elemzője a múlt hét végén - még a koalíciós feszültség hírei előtt - azt mondta az MTI-nek: az alapmutatókat tekintve "abszolút semmi indoka nincs" a pénzügypolitikai szigorításnak, a kamatemelés "egyenes út lenne a teljes körű recesszióhoz". Az agresszív szigorítást váró nagy londoni házak között van ugyanakkor a Goldman Sachs. A cég londoni befektetési részlegének elemzői a múlt héten megjósolták, hogy a magyar jegybank hétfőn fél százalékponttal 8,00 százalékra emeli alapkamatát. 

A ház alapeseti távlati forgatókönyve az, hogy az inflációs nyomás még a piac által árazottnál is nagyobb mértékű kamatemelésre fogja sarkallni az MNB-t: a GS londoni elemzői 9 százalékon várják a jegybanki kamatszint tetőzését.

Gyengült a forint, emelkedtek az államkötvény hozamok

Gyengült a forint, emelkedtek az államkötvény hozamok hétfőn, az eurót 259,50/60 forinton jegyezték délután négy órakor a budapesti bankközi kereskedelemben, szemben a péntek délutáni 257,60/80 forinttal. A forint már nyitáskor is a pénteki árfolyamánál gyengébben kezdett, majd a kormányválság kialakulásának veszélyére reagálva egészen 261 forintig jutott az euró/forint árfolyam. 

Az MNB 50 bázispontos kamatemelését megelőzően 259,50/60 forinton állt az euró, a döntést követően a forint kissé erősödött, az euró árfolyama 259-ig ment el, utóbb azonban ismét korrigált - mondták el kereskedők az MTI-nek. A dollárt hétfőn délután négy órakor 163,70/80 forinton jegyezték a budapesti bankközi kereskedelemben. Péntek délután 163,40/60, hétfő reggel 164,40/60, fél kettőkor még 164,65/80 forint volt a dollár árfolyama. A bankközi forintpiacon 6,50 százalékon kötnek O/N üzleteket. 

A kamat emelkedésére a hó elején számítanak. Az államkötvény piacon 20-50 bázispontos hozam emelkedés következett be. Kereskedők szerint komolyabb átrendeződést az MNB-döntés hátterét, illetve az elkövetkező döntések iránti eltökéltséget megerősítő tájékoztatók válthatnak ki. Lehet számítani a hozamgörbe némi kiegyenesedésére: annak két éves "vége" inkább emelkedhet, míg a tíz éves és hosszabb lejáratú kötvények hozama - a várhatóan nagyobb számban megjelenő vételi ajánlatok hatására - mérséklődhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.