A harmadára is csökkenhet az áram ára

Megéri támogatni a szélenergiát

A szélenergiával termelt áram mai kötelező átvételi rendszerének és átvételi árának fenntartása mellett hosszabb távon akár a harmadára is csökkenhet az így előállított áram ára

2011.05.13 08:47ma.hu

Nem a szélpark létesítését, hanem az általa termelt villamos energia piacra kerülését kell ösztönözni - írja pénteki számában a Világgazdaság. Ezt teszik minden országban, ahol szem előtt tartják a megújuló energiahordozók hasznosítását és a környezetre káros anyagok kibocsátásának csökkentését - magyarázta a lapnak Hoffmann László.

A Magyar Szélenergia Ipari Társaság elnöke szerint a meglévő, azaz a beruházás megtérülési idejére érvényes kötelező áramátvételi rendszer és a kilowattóránként 30,36 forintos átvételi árszint mellett a beruházók érdemesnek tartanak újabb szélparkokat létesíteni.

A nemzeti cselekvési terv 10 év alatt 750 megawattnyi új szélkapacitás létesítését írja elő, de a szakma szerint akár 2020 megawattnyi projekt is megvalósítható. (Ez utóbbi teljesítmény közel azonos a paksi atomerőművével.) Jelenleg a szélenergia kapacitás 329 megawatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.