A GDP 2 százalékkal csökkenhet

Visszaeshet a portugál gazdaság a mentőcsomag miatt

Az idén és jövőre is csökkenhet a portugál gazdaság teljesítménye az Európai Unióval (EU) és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kidolgozott takarékossági intézkedések következtében.

2011.05.04 18:50MTI

A 78 milliárd eurós EU-IMF mentőcsomaghoz kapcsolódó megállapodásról kedden kiszivárgott információk szerint Portugália bruttó hazai terméke (GDP) 2 százalékkal csökkenhet 2011-ben és 2012-ben a csomagért cserébe vállalt megszorítások miatt.
   
A méretben és lakosságszámban Magyarországhoz hasonló - 92 ezer négyzetkilométer területű, 10 millió lakosú - euróövezeti tagállam a leggyengébben növekvő európai gazdaságok között volt az utóbbi évtizedben. 2010-ben 1,4 százalékkal nőtt a GDP.
   
A lisszaboni ügyvezető kormány és a hitelezők keddi megállapodása alapján emelni kell a súlyadót és a vagyonadót, kevesebbet költenek majd oktatásra és egészségügyre, és csökkenteni kell a lakástámogatásokat is. Nagyszabású privatizációs program is indul, ami 5,3 milliárd euró bevételt hoz 2013-ig - írta a Reuters hírügynökség a tárgyalásokat ismerő forrásokra hivatkozva.
   
José Socrates miniszterelnök keddi bejelentése szerint a feltételek kevésbé szigorúak, mint Görögország és Írország esetében voltak, és a mentőcsomag "jót tesz az országnak". Socrates kedd este sugárzott televíziós beszédében elmondta: a megállapodás értelmében nem kell majd csökkenteni a minimálbéreket és nem kell közalkalmazottakat elbocsátani. A kormánynak kedvező megállapodást sikerült kiharcolnia; olyat, ami védi Portugáliát - fogalmazott Socrates.
   
A Dow Jones hírügynökség egy, a tárgyalások eredményét rögzítő bizalmas dokumentumra hivatkozva szerdán azt írta, hogy az államháztartás helyzetét elsősorban kiadáscsökkentéssel és az adóbevételek növelésével kell erősíteni. A minimálbéreket például három évre befagyasztják, 500 millió eurót - nagyjából 132 milliárd forintot - pedig az államigazgatás hatékonyságának javításával kell megspórolni.
   

Reformokat kell véghezvinni a munkaerő-piaci és az ingatlanpiaci szabályozásban is. Ehhez még májusban meg kell szerezni két, jelenleg ellenzéki párt támogatását, majd az EU hozzájárulását is. A Dow Jones birtokába került dokumentum szerint a munkaerő-piaci reform részeként változik majd a munkanélküli segélyezés rendszere és csökkentik a túlóráért járó pótlék felső határát.
   
A 78 milliárd eurós hitelt negyedéves részletekben folyósítják majd. A lisszaboni vezetésnek minden egyes részletért cserébe konkrét célokat kell teljesítenie, amit a hitelezők ellenőriznek - írta a Dow Jones.
   
A kedden nyilvánosságra hozott részletek szerint a GDP-arányos költségvetési hiányt az idén 5,9 százalékra, jövőre 4,5 százalékra, 2013-ban pedig 3 százalékra kell csökkenteni. Ez lazább menetrendet vetít előre a kormány által korábban jósolt idei 4,6 százalékos, 2012. évi 3 százalékos és 2013. évi 2 százalékos deficitpályához képest. A portugál költségvetés hiánya 2010-ben 9,1 százalék volt, jóval meghaladta a tervezett 7,3 százalékot.
   
A portugál kormány április elején fordult segítségért az EU-hoz és az IMF-hez, azt követően, hogy nem sikerült keresztülvinni a törvényhozásban az újabb - 11 hónap alatt már a negyedik - megszorító csomagot. A kudarc miatt José Socrates miniszterelnök lemondott, a választásokat június elejére írták ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.