A szigetország feldolgozóipara mélyponton

Londoni elemzők: a japán katasztrófa még mindig nagy teher a világgazdaságon

Londoni makroelemzők szerdán ismertetett legfrissebb kimutatásában az áll: továbbra is jelentős visszahúzó erőt gyakorol a globális feldolgozószektorra a japán földrengés- és szökőár-katasztrófa.

2011.05.04 17:08MTI

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport, amely minden hónapban közzéteszi a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó ágazatainak egyéni teljesítményadataiból összesített, a világgazdaság egészére kivetített saját beszerzőmenedzser-indexét (PMI),  áprilisról szóló legújabb felmérésében azt írta, hogy az általa képzett mutató a múlt hónapban 0,7 ponttal 55,0 pontra csökkent.
   
Ez még mindig a globális gyáripari szektor teljesítményének erőteljes bővülését mutatja; a JP Morgan számítási módszere szerint a múlt havi átfogó PMI-mutató - egész évre vetítve - "szilárd", 3,5 százalékos világgazdasági szintű feldolgozóipari növekedésnek felelt meg.
   
A világátlagon belül azonban Japán átfogó feldolgozóipari mutatója 45,7-re csökkent tovább áprilisban. A japán gyáripari index márciusban meredek, 6,5 pontos eséssel a már teljesítménycsökkentést jelző 46,4-es szintre süllyedt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.