Nincs jele a kifulladásnak

A New York-i értéktőzsdén a jövő héten is folytatódhat a növekedés

Elemzők úgy vélték: miközben a vezető New York-i értéktőzsdék vezető indexe több éves csúcson állnak, a jövő héten még tovább erősödhetnek, a kifulladásnak nincs jele, legalábbis egyelőre.

2011.05.01 16:53MTI

Az eddig ismertetett kedvező első negyedévi vállalati eredmények és az amerikai jegybank jelzése, hogy még egy ideig biztosan alacsony marad a kamat, a technológiai részvények Nasdaq mutatóját 10 éves csúcsra hajtotta fel. Eközben a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe, illetve a részvények szélesebb körét felölelő S&P mutató is 2008 óta legmagasabb szinten áll.
   
Megfigyelők rámutattak arra, hogy bár már vannak jelei annak, hogy a részvények kezdenek túlértékeltté válni, a piac derűlátó, részben azután, hogy az S&P mutatója áttörte a technikai ellenállási pontnak számító 1.340 pontot. A Wedbush Morgan egyik vezetője szerint a mutató 1.400 pontig is erősödhet.
   
Az áprilist legnagyobb havi emelkedéssel zárta a DJIA és a Nasdaq tavaly december óta. Az S&P pedig 8,4 százalékkal nőtt a múlt év végéhez képest.
   
Miután a végéhez közeledik a negyedéves vállalati gyorsjelentés időszaka, a befektetők figyelmének a középpontjába már elsősorban a makrogazdasági adatok kerülnek a jövő héten. Az S&P 500 cége közül eddig 324 ismertette negyedéves eredményét. Ezek 73 százaléka jobb lett a szakértők által vártnál. Átlagban ez az arány 62 százalék szokott lenni.
   
Ami pedig a jövő hét makrogazdasági adatait illeti, egyebek között kiemelkedik az áprilisi amerikai feldolgozóipari beszerzési menedzser index. A hétfőn ismertetésre kerülő mutató várhatóan 59,5 pontra csökkent a márciusi 61,2 pontról. Szerdán a szolgáltatási szektor teljesítményét tükröző indexet közlik. A mutató a szakértők szerint várhatóan szintén csökkent, a márciusi 57,3 pontról 56,9 pontra.
   
A hét második felében a befektetők már a péntekre készülnek. Ekkor jelentik be, hogy miként alakult az amerikai foglalkoztatás áprilisban a mezőgazdasági ágazaton kívül. Elemzők szerint 189 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma a márciusi 216 ezer után. A munkanélküliség ráta eközben 8,8 százalékon stagnált.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.