Szegény csillagok

Elszaladt az államadósság az eurózónában

Az eurózóna összesített adatai szerint az államok bruttó hazai össztermékhez viszonyított hiánya csökkent tavaly 2009-hez képest, miután a kormányok komoly lépések tettek annak érdekében, hogy visszanyerjék a befektetők bizalmát. Az Eurostat kedden közzétett adatai szerint az államadósság szinte mindenütt nőtt.

2011.04.27 08:16Világgazdaság Online

Az eurózóna aggregált költségvetési hiánya a 2009-es 6,3-ról 6 százalékra emelkedett – tette közzé kedden az Eurostat.

Az unió statisztikai hivatalának közleménye szerint a 16 ország államadósság 79,3 százalékról 85,1 százalékra emelkedett a GDP-hez viszonyítva. Németországot, Írországot, Luxemburgot és Ausztriát leszámítva az összes állam javított a büdzsé mérlegén, az államadósság Észtországot kivéve mindenütt nőtt.

Az Eurostat szerint Görögországnak- a közös Európai Uniós és Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kapott 110 milliárd euróra rúgó kölcsönnek köszönhetően – sikerült 15,4-ről 10,5 százalékra szorítania a hiányt, ám ez még így is magasabb volt a görög kormány által becsült 8, illetve az unió és az IMF által becsült 9,6 százaléknál is. A görög államadósság a GDP 142,8 százalékára emelkedett a 2009-es 127,1-ről. Meglehetősen messze van a maastrichti kritériumokban rögzített három százaléktól Szlovákia, ahol 7,9 százalékra rúg a hiány.

A régióban a számok hasonlóak, Lengyelországban ugyanekkora volt az államháztartás deficite. A legalacsonyabb deficitet, 1,7 százalékot Luxemburgban regisztrált a hivatal, míg Észtországban többlettel zárták 2010-et, Svédországban nullszaldós volt a költségvetés.


Írország költségvetési hiánya több mint duplájára 32,4 százalékra nőtt tavaly, államadóssága 96,2 százalékra ugrott, a 2009-es 65,6-ról, miután az ország kölcsönt vette fel a bajba jutott bankszektorának megmentése érdekében.

Az Egyesült Királyság, amely nem tagja az eurózónának az uniós államok közül – Görögország és Írország után – a harmadik legnagyobb költségvetési hiányt könyvelte el. A deficit a GDP 10,4 százalékra rúgott, az Eurostat szerint a szigetország rekordösszeget költött katonai célokra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.