Nagyot buktak a "fekete fuvaron"

Harmincnégy és félmillióra bírságolta a GVH a taxi-társaságokat

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) határozatában megállapította, hogy hét budapesti taxi-társaság versenykorlátozó megállapodást kötött a Rádió Taxi Kft. szerződéses partnereinek megszerzése érdekében.

2011.04.15 19:21HavariaPress

A GVH 2008. február 28-án eljárást indított 6 x 6 Taxi Közlekedési Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., BUDAPEST TAXI Személyszállító és Szolgáltató Kft., Buda Fuvarozó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., City Taxi Fuvarszervező Szövetkezet, Főtaxi Autóközlekedési és Szolgáltató Zrt., Taxi-2000 Szállítási és Szolgáltató Kft., VOLÁNCOM Közlekedési és Kommunikációs Kft., valamint a Taxi Fuvarszervező Társaságok Szövetségével szemben, mert egyes tender-kiírók információi arra utaltak, hogy a vállalkozások előzetesen egyeztettek és megállapodtak taxi-fuvarozási pályázatok és közbeszerzések várható nyerteséről.

Az eljárást a GVH kiterjesztette a vállalkozások 2006. évi tarifa-emelésre vonatkozó egyeztetéseire is. Ezekben az ügyekben a GVH rendelkezésére álló információk alapján nem volt bizonyítható a jogsértés. A verseny-felügyeleti eljárás annak a vizsgálatára is kiterjedt, hogy volt-e célzott és/vagy megvalósult együttműködés a taxi-társaságok között a Rádió Taxi egyes megrendelőinek összehangolt megszerzésére.


A GVH döntését az eljárást megindító hajnali rajtaütés során fellelt iratokra, közvetlen írásos bizonyítékra, tanúvallomásokra és nyilatkozatokra alapozta.

A vállalkozások piacismeretük, az üzleti információk, valamint a kiíróval, a megrendelővel való rendkívüli szoros kapcsolattartás miatt jól ismerik egymás üzletpolitikáját, és az alapján alakítják ki saját üzleti stratégiájukat is. Ezek a piaci sajátosságok lehetővé teszik, hogy a vállalkozások a párhuzamos magatartáson túl konkrétan, tudatosan is együttműködjenek egymással. A cégek évek óta az érdekeik hatékonyabb érvényesítése céljából az együttműködés különböző formáit valósították meg.

Az egyeztetést elősegítette, hogy az eljárás alá vont vállalkozások majdnem lefedik a taxi személyszolgáltatás piacát.

A jogsértésért a GVH a a 6 x 6 Taxit négymillió forint, a Budát ötmillió forint, a Budapest Taxit kétmillió forint, a City Taxit hétmillió forint, Főtaxit tízmillió forint, Taxi-2000-et hatmillió forint és a Taxi 4-et ötszázezer forint bírság megfizetésére büntette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.