Hihetetlenül izgalmas projekt

Németország leépíti atomenergia-iparát

Valamennyien a lehető leghamarabb szeretnénk leépíteni Németország atomenergia-iparát - jelentette be Angela Merkel, német kancellár a 16 tartomány vezetőivel a kialakítandó új német atomtörvényről tartott közös megbeszélést követően pénteken.

2011.04.15 17:14MTI

Merkel elmondta: igazán konstruktív párbeszéd zajlott, mivel valamennyi tartomány felismerte felelősségét és az energiapolitikai fordulatban részt kíván venni. Ez egy "hihetetlenül izgalmas projekt" - tette hozzá.

A kancellár az eredeti, az atomerőművek élettartamának meghosszabbítását célzó atomtörvényt felváltó új javaslatról szólva úgy szólt: világos megállapodás kell azokkal a tartományokkal, amelyek atomerőművel rendelkeznek, annak érdekében, hogy biztosítsák a jogbiztonságot.

Angela Merkel
a találkozó után arról is tájékoztatott, hogy az atommoratórium keretein belül kivizsgálják az atomhulladékot kezelő lerakatokat.

A szövetségi parlamentben ellenzéket alkotó baloldali párt, az SPD képviselői a megbeszélésen az atomenergia-ipar minél hamarabbi leépítését és a megújuló energiaforrásokra való áttérést javasolták.

Erwin Sellering, Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartomány miniszterelnöke (SPD) a megbeszélést követően elmondta: a berlini kormányzatnak semmi esetre sem szabad a zöld-piros koalíció által javasolt, 2022-es atomenergia-stopnál tovább húzni az erőművek leállítását.


A környezetvédelmi miniszter Norbert Röttgen (CDU) tájékoztatása szerint a szövetségi kormányzat 5 milliárd eurós hitelkeretet bocsát rendelkezésre nyílt tengeri szélenergia-fejlesztésekre.

A tartományok és a szövetségi kormányzat egységesíti továbbá a szélerőművek telepítésére vonatkozó tervezési és engedélyezési szabályait - tette hozzá.

A berlini kormányzat június 3-án ismét találkozik a 16 tartomány vezetőivel annak érdekében, hogy a szövetségi kormány június 6-án véglegesíthesse, a Szövetségi Tanács pedig június 17-én el is fogadhassa az új atomtörvényt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.