A távfűtésesekben élők a legkiszolgáltatottabbak

Győr megyében 800 panellakás energetikai rendszerét újíthatják fel

A megyeszékhelyen tartott szerdai sajtótájékoztatón Bencsik János klíma- és energiaügyi államtitkár azt mondta: a 2009-ben meghirdetett panelpályázatok döntéshozatali előterjesztése alapján mintegy 800 lakás energetikai rendszerét újíthatják fel Győrben és Sopronban.

2011.04.06 19:00MTI

Közlése szerint a 12,5 milliárdos keretösszegből közel 300 millió forint vissza nem térítendő támogatás juthat a megyébe; a 45 százalékos pályázati forráshányaddal számolva ez összesen mintegy 23 ezer lakást jelent, ebből hatszáznál több Győrben újulhat meg.
   
Az államtitkár hangsúlyozta: a távfűtéses lakásban élők fűtési szempontból a legkiszolgáltatottabbak, hiszen még az otthonok elenyésző hányadában van lehetőség a szobánkénti, egyedi fűtésszabályozásra. Eközben az így fűtők éves négyzetméterenkénti költsége 4.200 forint, ami másfélszerese az átlagnak. Ezért is született döntés a távhő hatósági árassá tételéről.
    
A jelenlegi helyzet alapján nem egységes távhőár megállapításában gondolkodunk, hanem mintegy 650 egyedi díj megállapítására kell majd sort keríteni” - közölte.
   
Győrt kivételként említve úgy fogalmazott: a legtöbb esetben átláthatatlan, pazarló és fölösleges költségelemeket tartalmazó árszerkezet alakult ki a közel száz távfűtött településen. A rendszer átalakításának példájaként a gázár-képlet múlt év végi módosítását említette.
   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.