Nincs megállapodás

Szlovákia két év múlva vezetné be a bankadót

Szlovákia legkorábban 2013-ban vezetheti be a bankadót a pénzügyminiszter szerint.

2011.04.05 14:00MTI

Ivan Miklos az osztrák Die Presse című konzervatív napilapnak elmondta, hogy a bankadó bevezetésére vonatkozó elképzeléseket szeretnék minél jobban összehangolni az Európai Unióval.

Ugyanakkor utalt arra, hogy uniós szinten igen lassan halad az adóharmonizáció. A szlovák pénzügyi tárca vezetője már korábban is jelezte, hogy a szlovák kormány egyoldalúan is bevezeti a bankadót, ha az Európai Unió nem lenne képes dönteni a pénzügyi szektor közös adóztatásáról az év végéig.


A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a befolyó bankadóból egy tartalékalapot képeznének a bankok számára, az összeg nem kerülne a központi költségvetésbe.

A 2009 óta az euróövezet tagjának számító Szlovákia mellett többek között Lengyelország, Szlovénia, Románia, Horvátország, és Bulgária is fontolgatja a bankadó bevezetését. Az Európai Bizottság tavaly október elején hivatalos javaslatot mutatott be a bankadó európai uniós bevezetésére. A részletekről azonban nincs megállapodás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.