Elemzők szerint komoly a világgazdasági hatás

Japán: beleremeg a világgazdaság is

Londoni makroelemzők legfrissebb felmérésében az áll: máris komoly visszahúzó erőt gyakorol a globális feldolgozószektorra a japán földrengés- és szökőár-katasztrófa.

2011.04.04 12:29MTI

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport, amely minden hónapban közzéteszi a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó ágazatainak egyéni teljesítményadataiból összesített, a világgazdaság egészére kivetített saját beszerzőmenedzser-indexét (PMI), a márciusról szóló legújabb összesítésében azt írta, hogy az általa képzett mutató a múlt hónapban 1,6 ponttal 55,8 pontra csökkent.
   
Ez még mindig a globális gyáripari szektor teljesítményének erőteljes bővülését mutatja, ám a világátlagon belül Japán átfogó feldolgozóipari mutatója meredeken, 6,5 ponttal a már visszaesést jelző 46,4-es szintre süllyedt. Ezen belül is a japán gyáripar kibocsátási értékét mérő részindex szinte szabadesésszerűen, 16,1 ponttal 37,7-re zuhant - áll a JP Morgan új kimutatásában.
   
A japán katasztrófa világgazdasági hatását jelzi, hogy a JP Morgan számítási modellje szerint a japán visszaesés kiszűrésével a globális feldolgozóipari index nem 1,6 ponttal, hanem ennek kevesebb mint a felével, mindössze 0,7 ponttal csökkent volna a múlt hónapban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.