Új innovációs stratégiát készítenek elő

Schmitt, a nyelvzseni: az innováció legyen ezentúl "újítmányozás"!

Új innovációs stratégiát készít a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy fellendítse a kutatás-fejlesztést és a kreatív ipart.

2011.03.29 15:36MR1- Kossuth

Magyarországon még innovációs mélypont van, de ezen változtatni kell, hiszen az innováció éppen a válságban jelentheti a gazdasági növekedés forrását - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az innovációs nagydíj átadásán. Szerinte a következő 6-18 hónapban már valami érződik abból, „amit a kormányzat és gazdaságpolitika az innováció ösvényén elindított”.

A miniszter hozzátette, a korábbi nyolc év lefelé menő stratégiái után szükségünk van egy új innovációs stratégiára,és ezt a stratégiát a Nemzetgazdasági Minisztérium az év második felében megalkotja, és a kormány elé terjeszti.

Az innovációs nagydíjat Schmitt Pál köztársasági elnök adta át, és azt mondta, Magyarország nem mondhat le sem a nagy-, sem a kisvállalatok innovatív hozzáállásáról, azok mindegyike versenyképességet növelő erő, az pedig gazdasági növekedéshez és több munkahelyhez vezet. A témához illetően azt javasolta: az idegen hangzású innovációt hívjuk ezentúl újítmányozásnak.


„Az újításokat olykor a kényszer szüli. Minden válságban, minden mélyponton kötelezően benne van a megújulás szükségszerűsége. Az innováció helyett megkérdeztem nyelvújítókat, és azt mondták, hogy újítmányozási. Én nem hiszem, hogy jövőre ez lesz ide kiírva, csak azért, hogy hangozzék el, hogy van magyar kifejezés az innovációra.”

Újítmányozásra az Új Széchenyi Terv az idén 72 milliárd forint, 2013 végéig pedig 200 milliárd forintot biztosít majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.