"Zavarjuk el a tory gazembereket!"

Negyedmillióan tüntetnek Londonban a megszorítások ellen

Negyedmillió részvevővel az utóbbi évtized legnagyobb megmozdulását tartották szombaton Londonban a konzervatív-liberális kormánykoalíció súlyos költségvetési megszorító intézkedései ellen.

2011.03.26 19:00MTI

A tüntetést anarchista csoportok időnként erőszakba torkolló párhuzamos demonstrációi kísérték. Az országos szakszervezeti szövetség (TUC) esti becslése szerint 250 ezernél többen érkeztek szombat délután London központjába "a békés, de hangos családi eseményként" meghirdetett felvonulásra. A demonstrációt - amely a legnagyobb volt az iraki háború ellen 2003-ban tartott másfélmilliós felvonulás óta - a tavaly májusi választások után ellenzékbe szorult Munkáspárt is támogatta.

A Hyde Parkban - a menet útvonalának végállomásán - Ed Miliband, a Labour vezetője és miniszterelnök-jelöltje is felszólalt. A szombati tüntetés méreteit jelzi, hogy vidékről 600 autóbusszal és több tucatnyi különvonattal érkeztek tiltakozók Londonba.

A menet délután elhaladt a miniszterelnöki rezidenciának otthont nyújtó Downing Street előtt, ahol a tömeg műanyag trombitákkal "fütyülte ki" a kormány megszorító politikáját. A megmozdulás rendjére ezer szakszervezeti rendező mellett 4500 rendőr ügyelt.

A demonstrációról délután néhány ezer "alternatív" tüntető levált, és megszállta a brit fogyasztói társadalom szimbólumának tekintett londoni bevásárlónegyed, az Oxford Street és a Regent Street környékét. E rendkívül tarka összetételű tömegben sarlós-kalapácsos vörös zászlók, forradalomra és általános sztrájkra felhívó plakátok tűntek fel. Az Oxford Circuson - az Oxford Street és a Regent Street csomópontjában - a tüntetők egyebek mellett azt skandálták, hogy "Az egyik megoldás a forradalom" (az angolul rímelő jelszó: "One solution - revolution").

A demonstrálók egyike az Oxford Streeten úgy jellemezte a környéken tüntetőket, hogy "anarchisták és trockisták, de nem sztálinisták". Az alternatív megmozduláson árulták a brit szélsőbaloldal központi lapját, a Socialist Workert, amelynek első oldalas főcíme arra szólította fel az olvasókat, hogy "Zavarjuk el a tory gazembereket".

Egy tüntető próbálja betörni a HSBC bank egyik fiókjának kirakatüvegét London belvárosában (fotó: MTI)


A demonstrációt helyenként erőszak kísérte. Az MTI tudósítója látta, amint a Soho peremén, a turistákkal zsúfolt Piccadillytől nem messze, az elegáns színházairól ismert Shaftesbury Avenue-n egy McDonald's étterem ablakait a tüntetők bezúzták, és a külső falakat festékkel öntötték le. Az étterem ezután bezárt. A tüntetők a helyszínre érkezők rendőröket a "Your job is next" - "Most a ti állásotok következik" - jelszó skandálásával fogadták, utalva a rendőrségi állományt sem kímélő kormányzati leépítési tervekre.

A tüntetők az Oxford Streeten a Carphone Warehouse - a legnagyobb független brit mobiltelefon-forgalmazó - egyik üzletébe félórára bezárták a vásárlókat és a személyzetet.

A Scotland Yard beszámolója szerint egy helyen a tiltakozók ammóniával töltött villanykörtéket hajigáltak a rendőrökre, akik közül négyen megsérültek.

Estig 13 személyt vettek őrizetbe

A tavaly májusi választások után kormányra került konzervatív-liberális koalíció a GDP-érték 11 százalékát meghaladó - békeidőben példátlan szintű - államháztartási hiányt örökölt munkáspárti elődjétől. A deficitet elsősorban a pénzügyi válság idején megrendült helyzetű brit bankszektor feltőkésítésének csillagászati kiadásai okozták. Több brit nagybank azóta is többségi állami tulajdonban van.

Az új kormány a választási győzelem után igen meredek konszolidációs programot hirdetett meg. Ennek fő célkitűzése, hogy a hazai össztermékhez mért brit államháztartási hiány 2015-2016-ra alig 1,1 százalékra csökkenjen, a strukturális deficit pedig megszűnjön. A program alapján átlagosan 19 százalékkal csökken az egyes tárcák költségvetése, a fő áfakulcsot idén januártól 17,5 százalékról 20 százalékra emelték, és a következő négy évben hozzávetőleg 490 ezer közalkalmazotti állás szűnik meg. Ez az állami alkalmazotti gárda csaknem 9 százalékos létszámcsökkentésének felel meg.

A szakszervezetek és a Munkáspárt szerint a konszolidációs program mértéke és tempója messze eltúlzott.

Füstbombákkal dobálnak meg tüntetők egy rendőrségi járművet London belvárosában (fotó: MTI)


A The Guardian - a legnagyobb brit baloldali liberális napilap - által szombaton közölt felmérés szerint azonban a lakosság jelentős része szükségesnek tartja a megszorításokat. A lap megbízásából elvégzett országos közvélemény-kutatás során a válaszolók 35 százaléka mondta azt, hogy a kiadáscsökkentésekkel a kormány "túl messzire megy", 28 százalékuk szerint azonban az intézkedések "éppen megfelelő arányúak", 29 százalék pedig egyenesen úgy vélekedett, hogy még keményebb konszolidációs lépésekre lenne szükség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.