Kimagaslóan nagy a gazdaságilag inaktívak aránya

Navracsics: júliustól nyilvánosak a közmunkaprogramok

Az első, mintaként szolgáló közmunkaprogramokat várhatóan július elsejével hozzák nyilvánosságra, és szeptembertől indulhatnak majd be.

2011.03.24 19:10MTI

Január elsejétől pedig több szinten is lehetővé teszik közmunkások igénybe vételét - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter csütörtökön Veszprémben, egy gazdasági fórumon.

Rámutatott: nem csak a nagy infrastrukturális építkezéseknél, hanem a mezőgazdaságban is mód nyílik közmunkások igénybe vételére.

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: ma Magyarországon egymillióval kevesebben dolgoznak, mint például a hasonló méretű Csehországban, s erre a különbségre semmiféle ésszerű magyarázat nem található. A kormány kiemelt gazdaságpolitikai célja egymillió munkahely teremtése az elkövetkező tíz évben - emlékeztetett Navracsics Tibor. Rámutatott arra: nem szükségszerűen új munkahelyekről van szó. A csehországi példánál maradva ugyanis az egymilliós különbség részben abból adódik, hogy nálunk kevesebben dolgoznak legálisan, mint ott. Szerinte a sikeres gazdaságpolitika nemcsak minőségi, hanem mennyiségi kérdés is. Kifejtette: nem csak az számít, hogy milyen képzettségű a munkaerő, és milyen a piaci eredményesség, hanem az is fontos, hányan dolgoznak. Többen több értéket tudnak előállítani - jegyezte meg.

A miniszterelnök-helyettes szerint a közgazdászok "rendre a társadalompolitika területére sorolják a demográfiát, miközben az egyik legégetőbb probléma gazdaságfejlesztési szempontból is. Szavai szerint felül kell vizsgálni a nyugdíjazás és segélyezés rendszerét, mert nálunk kimagaslóan nagy a "gazdasági inaktívak" aránya. Az uniós tagországok között az utolsó előtti helyen vagyunk (csupán Máltát előzzük meg) a lakosság gazdasági aktivitását tekintve.

Navracsics Tibor
szerint a gazdaság fejlődése tartós és fenntartható pályára csak úgy állhat, ha az elkövetkező években "szépen, lassan elérjük" a 3-5 százalékos gazdasági növekedést. Rámutatott: az Új Széchenyi Terv és a Széll Kálmán Terv "azokat az alapvető elemeket kívánja biztosítani, amelyek a gazdaságban lévő pénz intenzívebb mozgását lehetővé teszik. Könnyebb legyen hozzáférni a fejlesztési pénzforrásokhoz, s hatékonyabban működjön az a közigazgatás, amely elbírálja a pályázatokat - sorolta a közigazgatási tárca vezetője.


Navracsics Tibor kitért arra is, hogy a természeti katasztrófa Japán gazdasági növekedési ütemét 3-4 százalékkal veti vissza, és ez kihat az Európai Unió gazdaságára is. Szerinte az uniós gazdasági növekedés kilátásait körülbelül 0,5 százalékkal kell lejjebb vinni, azaz nagyjából feleződik az előzetes prognózis.

Ebben a helyzetben "hihetetlenül" felértékelődik egy ország politikai és gazdasági stabilitása, s Magyarországon a gazdasági stabilitás adott tényező - fogalmazott a vezető kormánypárti politikus.

A kormány a gazdaságpolitikai stabilitás, a "külső hitelesség" fenntartása jegyében rendelte el az idei évre 250 milliárd forint költségvetési összeg zárolását, amelyet biztonsági tartalékként tett félre - mondta a miniszterelnök-helyettes. Utalt arra is, hogy tavaly június óta összesen már 500 milliárd forintot "vettek ki" a kormányzati szférából, ugyanis tavaly is volt kétszer 120 milliárdos megszorítás.

Ennek az volt a célja, hogy a 3,8 százalékos költségvetési hiányt tartani tudjuk, illetve átcsoportosítható legyen a vállalkozások számára adósságcsökkentésre - emlékeztetett Navracsics Tibor.

Nyikos Györgyi, a Nemzeti Fejlesztési minisztérium helyettes államtitkára a fórumon egyebek közt hangsúlyozta, hogy az elmúlt kilenc hónapban 596 milliárd forint uniós támogatást fizettek ki vállalkozásoknak. Megjegyezte: az azt megelőző 41 hónapban 940 milliárdot fizettek ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.