"Emfeszkednének"

Folyik a harc a fogyasztókért - újra szeletelik a gázpiacot

A Mol Energiakereskedő elsősorban a kiemelt szolgáltatást igénylő ügyfelekre összpontosít.

2011.02.02 08:56Világgazdaság

Folyik a verseny az EMFESZ Kft. egyetemes szolgáltatásra nem jogosult, korábbi ügyfeleiért. A felfüggesztett engedéllyel rendelkező gázkereskedő társaság e vevőkörének ellátására a Magyar Energia Hivatal (MEH) a Mol Energiakereskedő Zrt.-t (angol nevéből MET) jelölte ki a január 9-i aukción, így ezen fogyasztói kör ellátását január 13-tól a MET végzi - írja a vilaggazdasag.hu.

Ugyanakkor e fogyasztók bármelyikét továbbra is megkeresheti bármely hazai gázkereskedő, és az ügyfelek is kérhetnek más kereskedőktől ajánlatot. Amelyik felhasználó viszont nem pártol el máshoz, azt végső menedékes szolgáltatóként a MET köteles 90 napon keresztül ellátni azon az áron, amelyen az aukciót megnyerte.

Természetesen ezen versenyben maga a MET is előállhat a MEH-aukción nyertes áránál is kedvezőbb ajánlattal annak érdekében, hogy ne hagyják el a jó ügyfélnek tűnő, végső menedékes vevők. Információink szerint sok száz végfelhasználó végső menedékesi ellátását nyerte el a viszonylag kis létszámú MET az energiahivatal aukcióján.


Mivel a gáztörvény (Get.) szerint ezen végső menedékesi körnek öt napja volt az energiahivatal által kijelölt kereskedővel – MET – létrejött jogviszonyt – tíznapos határidővel – felmondani, azok a fogyasztók, amelyek 2011. január 17-e után mondták fel a MET-tel az így létrejött szerződést, már csak a normál kereskedőváltás szabályai szerint, a szerződésfelmondás bejelentését követő második hónap első napjával, vagyis legkorábban 2011. március 1-jétől csatlakozhatnak új kereskedőjükhöz.

A cikk a Világgazdaság online-on folytatódik - kattintson!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.