Egy tisztességtelen ajánlat margójára

Magosz: Multicégek zsarolják a termelőket

Három hazai felvásárló visszaél gazdasági erőfölényével, és tisztességtelen piaci magatartást folytat, amikor a gazdákkal akarja megfizettetni azt a terményt, ami a belvíz miatt nem termett meg- nyilatkozta a Magosz elnöke.

2011.02.01 12:55ma.hu

Jakab István, a Magosz elnöke a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában kedd reggel azt is elmondta: egyes, elsősorban nemzetközi háttérrel rendelkező, multinacionális cégekről van szó, akik fedezeti vásárlással, a gazdák terhére vásárolják meg a szabad piacon a hiányzó mennyiséget.

A szervezet több fronton is fellép a cégekkel szemben - hangoztatta Jakab István. A Magosz vezetője példaként hozta fel, hogy ha egy gazda száz tonna napraforgó értékesítésére szerződött, ebből a megtermett ötven tonnát leszállította a kereskedőnek.

A másik, meg nem termett ötven tonnát a kereskedő szerezte be magának, fedezeti vásárlással. Ez utóbbi árát – közvetve tehát a belvíz, a természeti katasztrófa árát – a gazdával fizettetnék ki, ha utóbbiak képesek lennének erre - mondta Jakab István.

Jakab István, a Magosz elnöke

"A gazdák megsemmisítésére törekszenek"

“Erre nyilatkoztam én azt, hogy ez több, mint gazdasági erőfölénnyel való visszaélés, ez zsarolás. Ezért fordultam a versenyhivatalhoz” - szögezte le a Magosz elnöke, aki szerint az illető cégek szervezetten szólítják fel a gazdákat, a leveleik szinte szó szerint megegyeznek, ezért is nyilvánvaló, hogy részükről az egyeztetés és összebeszélés ténye fennáll.

“Ahova ezek a cégek eljutottak, nem más, mint hogy szembe mennek a törvényhozói szándékkal és a kormányzati akarattal és a gazdák megsemmisítésére törekszenek. Tudom, hogy ezek nagyon súlyos szavak” - szögezte le Jakab István.

A Magosz vezetője elmondta azt is: a gazdáknak szervezetük megfelelő jogi védelmet biztosít, viszontkeresettel fognak élni és a választott bíróságoktól várják az első döntések megszületését.

Ez a helyzet – tette hozzá – rávilágított arra is, hogy mennyire kitettek a gazdák, mennyire hiányzik köreikben az önszerveződés; viszont éppen ez a nehéz helyzet ösztönözheti nagyobb összefogásra a gazdálkodókat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.