Jelzálog lóg a miniszterelnök feje felett

Budapest és Felcsút, plusz a könyvek: alig változott Orbán jövedelme

Nem változott jelentősen Orbán Viktor vagyona tavaly június óta: a miniszterelnöknek továbbra is Budapesten és Felcsúton vannak ingatlanjai. A politikus Fidesz-elnöki fizetését szünetelteti. Újdonság ugyanakkor a kormányfő könyvkiadásból származó hatmilliós jövedelme.

2011.01.31 22:06MTI

Orbán Viktor - a honlapján hétfőn este közzétett vagyonnyilatkozata szerint - továbbra is felerészben tulajdonosa a feleségével közösen 2002-ben vásárolt budapesti, XII. kerületi társasházi lakásnak. Ezen túlmenően a miniszterelnök feltünteti 2006-ban vásárolt felcsúti, összesen 5.035 négyzetméter belterületi földjeit, amelyeket 50 évre ingyenesen átengedett a Felcsúti Utánpótlásért Alapítványnak.

Értékpapírban, takarékbetétben elhelyezett megtakarítása és autója nincs a politikusnak.

A házastársával közös számlán több pénz van, mint tavaly júniusban, amikor legutóbb nyilatkozott vagyonáról Orbán Viktor: akkor 517 ezer forintot tüntetett fel, most 968 ezret. Banki tartozása továbbra is a 2002-ben feleségével közösen felvett 20 millió forintos jelzáloghitel még fennálló része.

Orbán Viktor
jövedelmei között tünteti fel a Miniszterelnökségtől kapott törvény szerinti javadalmazását és képviselői fizetését.

A Fidesz-elnöki fizetését határozatlan ideig felfüggesztette.


Mindemellett volt 6,3 millió forint könyvkiadásból származó eseti jövedelme. Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény alapján a honatyák minden év január 1-jétől számított harminc napon belül kötelesek az Országgyűlés elnökénél a törvény melléklete szerinti vagyon-, jövedelem- és gazdasági érdekeltségi nyilatkozatot tenni.

Ezen kívül az Országgyűlés megalakulása után is vagyonnyilatkozatot kell tenniük, ez legutóbb tavaly júniusban volt.

A vagyonnyilatkozathoz csatolni kell a közös háztartásban élő házas- vagy élettárs, valamint gyermek vagyonnyilatkozatát is. E kötelezettségnek hétfő estig a 2010. december 31-ei vagyoni állapotnak megfelelően kell eleget tenni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.