Újra megéri majd az adás-vétel?

Mélypont után - Stabilabb lesz a magyar ingatlanpiac!

Másfél évi süllyedés után elérte a mélypontot a magyar ingatlanpiac, az idei a stabilizálódás éve lesz a King Sturge ingatlan tanácsadó szerint.

2011.01.30 11:10MTI

A tanácsadó által készített elemzés az irodapiac üresedési rátáját 20,6 százalékra teszi, amely az év közepére másfél százalékponttal csökkenhet, de az év végére elérheti akár a 16 százalékot is.

Más ingatlan tanácsadók, illetve elemzők az üresedési rátát 25 százalékra becsülik, de valamennyi szakértő egyetért abban, hogy az idén annyira "felszívódhat" az üres iroda terület, hogy jövőre már a fejlesztés is újra indulhat.

A King Sturge elemzése úgy véli, hogy az iroda bérleti díjak addig nem emelkednek, amíg az üresedés nem csökken 10 százalék alá. Valójában a magyar piacon ilyen helyzet nem volt, a nagy felfutás idején is 13 százalék körül volt az üresedés.

A logisztikai ingatlanok piacán az üresedés jelenleg 19,5 százalék, amely az év végére 16 százalék alá eshet. Az elemzés azzal érvel, hogy a német gazdaság fellendülőben van, azt pedig fél év késéssel szokta követni a magyar gazdaság.

A fejlesztések - ha lesznek - csak bérlői megrendelésre indulnak. A fejlesztők spekulatív indítékkal nem építenek raktárakat. A kiskereskedelmi ingatlan piacon legnehezebb feladat a bérlők megtartása.

Az elemzés szerint a bérlők egyre inkább forgalom arányos díjat fizetnek. Ezzel ugyan romlik a bérbe adó cash flowja, de ez még mindig jobb, mintha elmegy a bérlő.

A King Sturge szerint a magyar kiskereskedelmi piac telítődött, legfeljebb néhány, speciális helyen van értelme üzletközpontot építeni.

A befektetési ingatlanpiacon tavaly 340 millió euró volt a forgalom, az irodapiaci hozam 7,25 és 7,75 százalék közé esett. Ez változatlan marad az idén is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.