Az MSZP szerint Orbán elszólta magát

Vészt kiált a szoci: 20-25 százalékos nyugdíjcsökkentés jöhet?

Az MSZP szerint 20-25 százalékos nyugdíjcsökkentéshez vezethet, ha a nyugdíjakat a jövőben kizárólag a járulékbevételekből finanszírozzák.

2011.01.17 12:08MTI

Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja hétfőn sajtótájékoztatón felidézte, hogy Orbán Viktor múlt csütörtökön megjelent, a Dow Jonesnak és a The Wall Street Journalnak adott interjúban azt mondta: az állami nyugdíjalap a jövőben nem fizethet több nyugdíjat, mint amennyit beszed a nyugdíjjárulékokból.

"Ez emberi számítás szerint azt jelenti, hogy 20-25 százalékkal csökkeni fognak a nyugdíjak" - jelentette ki az MSZP-s politikus. Hozzátette: a miniszterelnök szavai, amelyek szerint a korhatár előtt senki sem mehet majd nyugdíjba, ellentétesek a Fidesz eddigi, a rugalmas nyugdíjba vonulást támogató politikájával.

Úgy vélekedett: a kormányfői nyilatkozat a korengedményes nyugdíj megszüntetése mellett annak lehetőséget is felveti, hogy nem lesz korkedvezményes nyugdíj.

"A veszélyes munkakörben - így az atomerőműben, kórházak röntgenosztályán - dolgozók, tűzoltók, katonák ezután nem mehetnek előbb nyugdíjba?" - tette fel a kérdést Korózs Lajos.

Beszélt arról is, hogy a kormányfő bejelentése alapján előfordulhat: eltörlik azt az ősszel meghozott jogszabályt, amely lehetővé tette, hogy a nők negyven év munkaviszony után nyugdíjba menjenek.


A szocialista politikus összegzése szerint Orbán Viktor múlt heti nyilatkozata arról árulkodik, hogy a kormány "szétverni" készül a százhúsz éve működő éves társadalombiztosítási rendszert. Kifogásolta továbbá, hogy a miniszterelnök terveiről - amelyek szerinte egyértelműen megszorítást jelentenek - nem kérdezte meg az embereket, noha az interjúban arra utalt, hogy azokat néhány héten belül bemutatják Brüsszelben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.