Már december végén sem volt stabil

Jógazda-csőd: gondban az önkormányzatok

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete visszavonta a Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár pénzügyi szolgáltatásait, egyben kezdeményezte az intézmény felszámolását.

2011.01.06 12:20MR1- Kossuth

A takarékpénztár hat és fél ezer betétesének döntő többsége BAZ megyében van: magánszemélyek, vállalkozók, civil-szervezetek és önkormányzatok. Ez utóbbiak egy része ellehetetlenül, ha nem sikerül hitelhez jutni.

December végén már nem volt stabil a Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár a pénzügyi helyzete, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ezért december 28-án felügyeleti biztos küldött a pénzintézethez.

Úgy tudni, a takarékszövetkezetnek még belső szabályzata sem volt, de nem ez tette be a kaput, hanem az, hogy a rossz hírekre reagálva néhány nagy betétes azonnal kivette a tőkéjét a pénzintézetből - mondja Tóth István, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kommunikációs vezetője.


A takarékpénztárban csaknem tízmilliárd forint ragadt bent, a csaknem 6500 ügyfél között volt olyan, aki még 1967-ben tette be a pénzét, de a pénzintézettől már nem kapja vissza, az ügyfelek jórészét ugyanis az Országos Betétbiztosítási Alap kártalanítja január 31-ig, a törvényben meghatározott keretig. Ez pedig jelenleg fejenként 100 ezer euró, vagyis mintegy 28 millió forint.

Akinek ennél több pénze volt a Jógazda számláján, azt elbukta, január 1.-től ugyanis változott az állami garanciavállalás a betétesekre - mondja Tóth István.

(Az EU a gazdasági világválság bekövetkezése után folyamatosan növelte a betétesekre vonatkozó kártalanítási összeget, előbb 50 ezer euróra, majd 100 ezerre emelkedett. Ez nagyjából régiós trend, mind Romániában, mind Szlovákiában megtörtént január 1-jével. )

A cikk itt folytatódik -- Kattintson!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.