Ó, ó, zöld fenyő

Januárban is veszélyesek a karácsonyfák

Évente tízmilliókat fizetnek a biztosítók, mert felborul a karácsonyfa, vagy szilveszterkor kiborul a pezsgő a milliókat érő perzsaszőnyegre. Ugyanakkor az ilyen károkkal sokan nem mernek biztosítóhoz fordulni, mert nem tudják, mire fizet biztosításuk és mire nem.

2011.01.02 16:13ma.hu

Évente egyébként közel száz balesetet okoznak a karácsonyfák, többnyire szilveszter után. - olvasható a 25 biztosítóval kapcsolatban álló CLB Biztosítási Alkusz Kft. elemzésében. Minden évben száz körül mozog azoknak a karácsonyfáknak a száma, amelyek nagyobb tüzet okoznak a lakásban.

A karácsony-szilveszter időszak alatt, a petárdázásból fakadó tűzesetek is gondot okoznak a lakástulajdonosoknak. Sokan nem mernek biztosítóhoz fordulni, mert nem tudják, hogy ilyen esetekben is fizethet a biztosító. A lakásbiztosítás kifizeti még azt is, ha a vendég részegen fellöki a gyertyát, összehányja a perzsaszőnyeget, stb.

A tűzoltók, vagy kárszakértők csak a szándékosságot vizsgálják.

A tapasztalatok szerint a lakásbiztosítással rendelkezők nem élnek az ilyen károk bejelentésének lehetőségével, mert valószínűleg nem tudják, hogy a legtöbb ilyen esetben is fizet a biztosító.


Az alkusz szerint: kiszáradt karácsonyfák, vagy felelőtlen-féktelen újévi bulik után, kifejezetten sok a biztosítási kár. Minden évben száz körül mozog azoknak a karácsonyfáknak a száma, amelyek nagyobb tüzet okoznak a lakásokban.

De az elemzésből az is kiderül, hogy a január első napjai a legveszélyesebbek, ilyenkor a karácsonyfák kiszáradnak már és könnyebben fognak tüzet a meleg lakásban, vagy sérült elektromos égők által.

Németh Péter, a CLB kommunikációs igazgatója úgy véli, ebben az időszakban, ha valakinek nincs biztosítása, az áramtalanítás a legjobb védekezés az értékek védelmében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.