"Vegyük komolyan a meglévő szabályokat!"

Drákói szigor a költségvetésben az EU-elnökség idején is

A költségvetési fegyelem lesz a középpontban Magyarország uniós elnöksége idején - jelentette ki Győri Enikő EU-ügyekért felelős külügyi államtitkár szerdán a Dow Jones Newswires hírügynökségnek.

2010.12.29 17:55MTI

"Vegyük komolyan a meglévő szabályokat" - hangsúlyozta Győri Enikő, aki reményét fejezte ki, hogy az euróövezet végül kilábal a válságból.

A politikus hangsúlyozta, hogy az euróövezeti pénzügyi gondokat a szuverén adósság okozta, és a legjobb megoldás az Európai Unió saját szabályainak az alkalmazása.

"Valaha is komolyan vették ezeket a kritériumokat?" - tette fel a kérdést Győri Enikő, egyben hangoztatta, hogy Magyarország céljai az államadósság és az államháztartási hiány csökkentésére vonatkozóan összhangban vannak az EU által előírtakkal.

Amennyiben Magyarország képes lesz GDP-arányos államháztartási hiányát 3 százalék alá szorítani, akkor az ország esetében megszüntetik a túlzottdeficit-eljárást - teszi hozzá a Dow Jones, rámutatva: Magyarország azt is megcélozta, hogy a GDP-arányos államadósságot a jelenlegi 81 százalékról jövőre 78 százalékra mérsékli.

Az euróövezeti bizonytalanságok ellenére az euró bevezetése továbbra is napirenden van Magyarországon - mondta Győri Enikő -, még ha ezzel kapcsolatos céldátum egyelőre nincs is rögzítve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.