Marad történelmi csúcson az üzemanyag

A héten drágult a kőolaj és gyengült a forint

A magyarországi üzemanyagárakat befolyásoló tényezők közül a Brent könnyűolaj ára több mint kétéves csúcsra emelkedett a hét végére, a dollár pedig közel 5 forinttal drágult az egy héttel korábbihoz képest.

2010.12.26 16:03MTI

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj szabadpiaci ára a legközelebbi, februári határidőre hordónként (159 liter) 94,74 dolláron, 2008 októbere óta a legmagasabb szinten is járt pénteken az Intercontinental Exchange londoni jegyzésében. A nap végére aztán némileg csökkent a Brent ára, végül 93,46 dolláron zárt, ami azonban még mindig közel 2 dolláros drágulás az egy héttel korábbi, 91,78 dolláros hordónkénti árhoz képest.

A dollárt 212,32 forinton jegyezték péntek este a nemzetközi bankközi devizapiacon, az egy héttel korábbi 207,74 forint után.

Az európai párlatkereskedelem számára irányadó gázolajjegyzés tonnánként 781,87 dolláron végzett a legközelebbi határidőre, januári szállításra Londonban, az egy héttel korábbi 761,75 dollár után.

A héten mérséklődött a benzin ára Magyarországon, a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelemi árát a Mol Nyrt. szerdán bruttó 2 forinttal csökkentette, a gázolaj ára nem változott. A benzin átlagára így 355-356 forintra csökkent, a gázolajé 345 forint maradt.

Az előző héten a Mol bruttó 4-4 forinttal emelte a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelemi árát, ezzel mindkét üzemanyag ára történelmi csúcsa emelkedett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.