"Elszenvedői vagyunk a folyamatnak"

Ütés a gyomorszájra- Ilyen volt a Moody's leminősítése!

Mint egy súlyos gyomorszáj ütés - így nevezte Csaba László közgazdász, egyetemi tanár a Moody's hitelminősítő hazánkra vonatkozó, egyszerre két fokozatú leminősítését a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában hétfő este.

2010.12.07 12:55dunatv.hu

A szakember szerint a minősítéssel márpedig foglalkoznunk kell, hiszen e minősítő társaságok véleménye adott esetben többet nyom a latban a pénzpiacokon, mint a valós gazdasági-pénzügyi folyamatok.

A szakember a kormányzat és a piacok közötti kommunikáció hiányára vezeti vissza, hogy miközben számos javuló gazdasági mutató okán felminősítésre lenne érdemes Magyarország, most mégis leminősítettek bennünket.

Mint egy súlyos gyomorszáj ütés
– ehhez hasonlította Csaba László a Moody's hitelminősítő döntését, melyben az két fokozattal minősítette vissza Magyarország deviza- és forintadósi besorolásait. A professzor azt mondta: ez azért baj, mert a világ száznyolcvan országát figyelő befektetők az ilyen hitelminősítői értékelések alapján döntenek arról, hogy eladnak, vagy nem adnak el, és ha igen, kinek milyen feltételekkel.

“Függetlenül attól, hogy ez a minősítés mennyire megalapozott vagy megalapozatlan, a pénzügyi piacok szereplői – a háziasszonyok és a nagy befektetési bankok – ennek alapján döntéseket hoznak, ezért a minősítéssel nekünk foglalkoznunk kell”
- szögezte le az egyetemi tanár.

Az egész világon tíz alatti azoknak az elemzőknek a száma, akikre “figyelni kell” - az egyik a Moody's -, mert ők a piac. Adott esetben az ő szavuk fontosabb annál is, ami a valóságban történik – jegyezte meg a közgazdász.

“Magyarországnak a harmadik negyedévben hatszázmillió dollár kereskedelmi többlete van, a gazdaság növekszik - ettől és sok minden egyébtől is inkább felminősítésnek kellene következnie. Ha nem ez következik, akkor kommunikációs hiány áll fenn a kormány és a piacok között. Ez pedig baj, mert ennek a folyamatnak mi nem alakítói, hanem elszenvedői vagyunk” - érvelt Csaba László.

A Moody's hitelminősítése miatt került a béka feneke alá a forint

A szakember úgy látja: a befektetői minősítő, mint amilyen a Moody's, nem érdekli, vajon fenntartható lesz-e magyar költségvetés 2015-ben. Arra adnak tanácsokat, hogy mit tegyünk, ha a héten szeretnénk adott összeget befektetni a piacokon – mondta a közgazdász. Megjegyezte: e hitelminősítők általános benyomást közvetítenek a piacok felé.

“E tekintetben gondolom azt, hogy baj van akkor, ha egy országnak jók a mutatói, de ezt nem tudja a külföld felé kommunikálni”
- szögezte le a közgazdász szakember. Mit jelent a gyakorlatban a Moody's hazánkra vonatkozó leminősítése? Mit éreznek meg ebből a hétköznapi emberek? - hangzott a Közbeszéd kérdése.

“Ez a minősítés egy abszolút alapvető dolog. Ha holnap egy háziasszony úgy dönt, hogy ő venne magyar államkötvényt, akkor a pénzügyi befektető azt mondja neki: önnek ezt nem ajánlom” - vázolta a következményeket Csaba László. Ez pedig azért gond, mert az ország finanszírozhatóságát hosszú idő óta az biztosítja, hogy Japántól Új-Zélandig, Németországtól Oroszországig számosan vesznek magyar papírokat, államkötvényeket.

A szakember úgy látja: a kevéssé tájékozott befektetőket igenis eltérítheti hazánktól a lerontott besorolás, miközben azok, akik pontosabban ismerik például a MOL vagy az OTP helyzetét, továbbra is vásárolnak majd ilyen papírokat. “De utóbbiak egy kisebbség. Ezerből kilencszázkilencvenkilenc befektető a négy-öt minősítő véleményére figyel. Ezért utóbbiak véleménye bizonyos szempontból nagyobb súllyal esik latba a pénzügyi folyamatoknál, mint a valós folyamatok” - érvelt Csaba László.

A közgazdász professzor kijelentette: a most éppen negatív visszajelzést a miniszterelnök szóvivőjének, a pénzügyminiszternek és az ő szóvivőjének alázattal kell figyelembe vennie; mivel ők nem alakítják, hanem elszenvedik a nemzetközi piac ítéletét.

"Nem azt mondom, hogy szerintem ez a világok legjobbika és én ezt szeretném, csak megállapítom, hogy mi, hitelfelvevők, nem alakítói, hanem elszenvedői vagyunk a folyamatnak” - jelentette ki a közgazdász professzor.

Csaba László hozzátette: mindannyiunknak gondolkodni kell azon, hogy miként tudjuk átjuttatni az üzenetet, “ami nem mese, hanem tény”, hogy javulnak a mutatóink.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.