A miniszterelnök nem kertel!

Gyurcsány: milliárdokba fog kerülni a leminősítés

Milliárdokba fog kerülni az országnak, hogy a Standard and Poor's hitelminősítő intézet stabilról negatívra rontotta Magyarország adósosztályzatának kilátását - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken Brüsszelben.

2008.03.14 15:18MTI

A leminősítésre reagálva a kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy a hitelminősítő intézet aggodalomra lát okot a népszavazás kimenetele miatt, hiszen érdemben csökkent Magyarország esélye a szükséges szerkezeti reformok végrehajtására. Gyucsány szerint ezért a leminősítésért a felelősség a népszavazás kezdeményezőit terheli.

Ismét negatív kilátás az S&P-től

Kevesebb mint másfél évvel a negatív kilátás stabilra javítása után, pénteken ismét leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta a szuverén magyar adóskockázati besorolás kilátását a Standard & Poor's, arra a véleményére hivatkozva, hogy romlottak a tartós közfinanszírozási konszolidáció perspektívái. 

A lépés nyomán az S&P Budapest külön osztályzatának kilátását is negatívra rontotta. A világ legnagyobb hitelminősítője a pénteki londoni bejelentés szerint egyben megerősíti a közepes befektetői "BBB plusz", és az elsőrendű "A-2"-es hosszú, illetve rövid futamú szuverén adósi besorolásokat. (Bővebb cikk a témában! )

PM: a Standard and Poor,s szerint folytatni kell a reformpolitikát

A Standard and Poor,s úgy véli, a kormánynak folytatnia kell reformpolitikáját, akkor válhat újra stabillá az általuk most negatívra változtatott, a besoroláshoz kapcsolódó kilátás - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) pénteken, miután a nemzetközi hitelminősítő intézet bejelentette: stabilról negatívra rontotta Magyarország szuverén, "BBB plusz" adósosztályzatának kilátását, egyszersmind megerősítve az osztályzatot. (Bővebb cikk a témában! )

Veres: fontos jelzés a Standard and Poor's döntése

Fontos jelzésnek nevezte Veres János pénzügyminiszter a Standard and Poor's hitelminősítő pénteki bejelentését. A tárcavezető pénteken Budapesten sajtóbeszélgetésen hangsúlyozta: továbbra is határozottan kiáll amellett, hogy nincs lehetőség a költségvetés kiadási szintjének növelésére, egyben megerősítette, hogy az idén az államháztartás hiánya a GDP 4 százaléka alá csökken. (Bővebb cikk a témában! )

Gyurcsány: a pénzügyi piacok uniós szintű felügyeletére lenne szükség

Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök olyan uniós testület létrehozását javasolja, amely áttekintené, miként lehet felügyeletet gyakorolni a pénzpiacokon tapasztalható folyamatok, ingadozások fölött, segítve a pénzügyi piacok stabilitását - erősítette meg pénteken Brüsszelben magyar kormányzati forrás az EU csúcstalálkozóján részt vevő diplomatáktól származó csütörtök esti értesüléseket. (Bővebb cikk a témában! )

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.