Hetven százalék oda?

MSZP: a kormány "kiírja a társadalomból" a pénztártagokat

Az MSZP ismételten felszólította a kormányt arra, hogy tegye lehetővé a magán-nyugdíjpénztári tagoknak a korrekt nyilatkozattétel lehetőségét.

2010.12.04 12:31MTI

Kormos Kata, az MSZP szóvivője szombati sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: mivel az országban csak nyolc helyen lehet nyilatkozni a magán-nyugdíjpénztári tagság fenntartásáról, a határidőig hátralévő 35 munkanapon - háromablakos ügyintézéssel és fejenként kétperces ügyintézési idővel számolva is - a hárommillióból mindössze 201.600 ember tudna élni ezzel a lehetőséggel.

Kifogásolta azt is, hogy sokaknak több száz kilométert kell utazniuk a nyilatkozattételhez.

Példaként a sátoraljaújhelyieket említette, akiknek több mint ötszáz kilométert kellene ezért megtenniük. Úgy látja: szinte lehetetlen helyzetben vannak azok, aki a magán-nyugdíjpénztárakban akarnak maradni.

Korózs Lajos, az MSZP elnökség tagja a sajtótájékoztatón leszögezte: a kormány korlátozza a cselekvési autonómiát, az emberi méltóságot, durva szankciókkal fenyeget, veszélyezteti a szociális biztonságot, és "kiírja a társadalomból" a pénztártagokat.

Mint mondta: zsarolásnak tartja, hogy azok, akik a magánnyugdíjpénztárakban akarnak maradni, az új szabályok szerint hiába dolgoznak a nyugdíjba vonulásukig még 20-25 évet, nem gyarapodik a szolgálati idejük, pedig a munkáltatók továbbra is fizetik a 24 százalékos nyugdíjadót. Ide sorolta azt is, hogy az eddigi járulékfizetés után csak akkor kapna nyugdíjat az, aki pénztártag marad, ha legalább 15, illetve 20 évet már ledolgozott.

Hozzátette: a magánnyugdíjpénztárakban maradók az állami nyugdíjuk hetven százalékát elveszítenék.


A szocialista politikus hazugságnak nevezte azt a kormányzati állítást, mely szerint kiszámítható lesz a nyugdíj nagysága, és garantált lesz a kifizetés és lesz egyéni számla. Azt kérdezte: ki garantálja, hogy ugyanaz lesz az indexálás, a nyugdíjkorhatár, mint most, és lesz-e még egyáltalán hozzátartozói nyugellátás 30 év múlva?

Leszögezte: nem egyéni, hanem virtuális számla lesz, ami nem személyes vagyontárgy. A házas- vagy élettárs nem a nyugdíjat, hanem a jogosultságot örökölheti; az örökös járadékot kaphat, de ha ezt választja, akkor elveszíti az özvegyi nyugdíjat - fűzte hozzá. Kitért arra: a magán-nyugdíjpénztári hozamot egy összegben fel lehet venni, de utána személyi jövedelemadót kell fizetni.

Korózs Lajos úgy fogalmazott: életveszélyes lépés a nyugdíjrendszer teljes államosítása, mert folyó kiadásokat finanszíroznak belőle, a romló demográfiai helyzet miatt pedig a társadalombiztosítási alapban újratermelődik majd a hiány, az új rendszer viszont nem ösztönöz megtakarításra, öngondoskodásra.

Kiemelte: néhány nappal ezelőtt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy levélben egyértelművé tette, hogy Magyarországon a későbbiekben csak annyi nyugdíjat lehet kifizetni, mint amennyi járulékot beszedtek. "Ez a svéd modell" - állapította meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.