Fizetés késedelem esetén lekapcsolják a gázt

Könnyebben cserélhetünk gázszolgáltatót

Erőteljes változásokat hoz a lakosságnak az a módosító javaslat, amelyet az energetikai tárgyú törvényekhez nyújt be a kormány - írja a Magyar Nemzet szerdai számában.

2010.11.24 07:52Magyar Nemzet

A lap birtokába került törvénymódosító javaslat szerint a jövőben többek között könnyebben válthatnak szolgáltatót a polgárok, a gáz- és áramellátóknak ugyanis a korábbi két hónap helyett csupán három hetük lesz arra, hogy elintézzék egymás között az ügyfél iratainak átadását. A tervezet véget vetne annak a gyakorlatnak is, amikor előre becsült fogyasztás alapján alaposan feltornászott, gyakran hat számjegyű összeget tartalmazó zárószámla kibocsátásával riasztják el a fogyasztókat a szolgáltatók a váltástól.

Eddig ugyanis az volt a gyakorlat, hogy a szolgáltatóváltás előtt az aktuális ellátócég két-három hónapra előre felszámolt, hatalmas összegű számlát küldött ki ügyfelének, indoklásuk szerint azért, hogy a fogyasztónak semmiképpen ne maradhasson tartozása. Ezentúl, ha a parlament elfogadja a módosításokat, csak a váltást követően, öt-hat napon belül, a mérőóra leolvasása után készítik el a zárószámlát.

A tervezett változások között szerepel az is, hogy már két hónapos fizetési késedelem után kikapcsolhatják a gázellátást a szabad piacon működő cégek ügyfeleinél. Jelenleg a hazai gázpiac egészére a három hónapos határidő érvényes. A javaslatok szerint a piaci gázkereskedőknek is ügyfélszolgálati irodákat kell működtetniük, ami eddig csak az egyetemes szolgáltatókra vonatkozott - írja a lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.