Pöchhacker cáfolja a korrupciós vádat

Korrupciót gyanítanak a MÁV-Cargo privatizációja körül

Visszautasította a MÁV Cargo megvásárlásával kapcsolatos korrupció vádját Horst Pöchhacker vezető osztrák vasúttársasági tisztségviselő egy osztrák lapnak adott csütörtöki nyilatkozatában.

2010.11.05 07:26MTI

Az osztrák állami vasút (ÖBB) felügyelőbizottsági elnöke, a MÁV egykori teherszállítási üzletágát - jelenleg Rail Cargo Hungaria - megvásárló ÖBB-leányvállalat korábbi igazgatója a Kurier internetes kiadásának kijelentette, hogy nem lát okot a lemondásra.

Pöchhackert a kormánypárti Osztrák Néppárt és az ellenzéki Zöldek köréből is többen távozásra szólították fel azután, hogy a múlt csütörtökön a sajtóban megjelentek egy titkos hangfelvétel részletei.

A nagyobbik kormánypárt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt soraiba tartozó Doris Bures közlekedési miniszter kiállt Pöchhacker mellett. A felvételt ismertető Profil hetilap azt írta, az ÖBB felügyelőbizottsága 2008 februárjában egy ülésén "leplezetlenül korrupcióról vitatkozott" a Geuronet Bt.-vel kötött szerződés kapcsán.

Sosem volt szó kenőpénz-fizetésről, tanácsadói és lobbiszerződésről volt szó - jelentette ki a felügyelőbizottsági elnök a Kuriernak. A szerződés jogszerűségét jogi szakvélemény támasztja alá és "a lebonyolítás is tiszta volt" - tette hozzá.

A cikkben közölt idézetek szerint 2008 februárjában az ÖBB vezetőségének néhány tagja kérdőre vont más tagokat a privatizációs pályázathoz kapcsolódó tanácsadói szerződés miatt, többen a szerződés jogszerűségét és a teljesítés mibenlétét firtatták. Az ezt követő vita során Pöchhacker egyebek mellett arról beszél, naivitás azt gondolni, hogy Közép-Kelet-Európában lehet "hasonló lobbiszerződések" nélkül a közszférában üzleteket kötni.

Pöchhacker, a Porr építőipari konszern korábbi vezérigazgatója az ezt követő hosszú vita során többek között úgy fogalmazott, "...el kell búcsúznunk egy bizonyos naivitástól, én az építőiparból jövök. Egyetlen magyar megrendelést sem kaptunk hasonló lobbimegállapodás nélkül...ahogy az M6-ost megkaptuk...akkor a Strabag is mögötte volt, korrupciós vádak vég nélkül. Semmi sem lett, pedig hasonlót csináltunk, mint itt".


Pöchhacker a Kurier kérdésére nem bocsátkozott részletekbe, hogy mit értett a Porr eljárása alatt.

A privatizációval összefüggésben az osztrák és a magyar hatóságok is nyomoznak. Magyarországon 2008-ban az osztrák sajtóban megjelent cikkek alapján indult vizsgálat a privatizációval kapcsolatban. Idén októberben az osztrák korrupcióellenes ügyészség a magyar Fővárosi Főügyészség jogsegély-kérelme alapján házkutatásokat tartott az ÖBB-nél és magánlakásokban, majd önálló nyomozást indított.

Sajtóértesülések szerint Pöchhacker neve korábban nem merült fel gyanúsítottként a MÁV Cargo-privatizáció ügyében, de időközben rá is kiterjesztették a nyomozást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.