Az állami rendszerből kedvezőbb nyugdíjba vonulni?

MSZP: a Fidesz le akarja nullázni a pénztárakat

Az ellenzéki párt képviselője, Burány Sándor a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló fideszes javaslat hétfői vitájában azt mondta: a Fidesz látszólag a magánnyugdíjpénztárak menedzsmentje ellen visel hadat, de valójában hárommillió ember pénzére fáj a foga, ami legalább 2.700 milliárd forint.

2010.10.25 19:00MTI

A szocialisták szerint azt már többször meg lehetett tapasztalni, milyen biztonságban van a nyugdíjasok pénze Fidesz-kormány alatt.

Burány Sándor példaként azt mondta, hogy 1998-ban egyebek mellett azzal kezdték a kormányzást, hogy megrövidítették a nyugdíjasokat, néhány napja pedig átírták a nyugdíjkorrekció szabályait, és néhány ezer forinttal idén is megrövidítették a nyugdíjasokat.

Az az állítás, hogy a Fidesz vezette kormányban biztonságban van a nyugdíjak értéke, egész egyszerűen hazugság - vélekedett az ellenzéki politikus. Burány Sándor úgy fogalmazott, tombol a cinizmus a Ház falai között, a cinizmus "legnagyobb magyar ellensége", Orbán Viktor miniszterelnök azonban nincs a parlamenti ülésteremben.

A fideszes Selmeczi Gabriella jegyezte törvényjavaslat elfogadhatatlan - összegezte szavait a képviselő, aki szerint a kormányoldal egyetlen dolgot tehet vele, azt, hogy visszavonja. Gúr Nándor azt mondta, hogy a kormány négyszázmilliárd forint mínuszt csinált, ezért van szükség az elvonásokra.

Hangsúlyozta, a döntéssel elveszik az öröklés lehetőségét, mert az állami rendszerben ilyen nincsen. Hozzátette, hogy csak az állami rendszerbe belépők esetében beszélnek kompenzációról. Harangozó Tamás azt mondta, hogy a javaslat átlép minden határ, mert a Fidesz "lenyúlja" közel hárommillió ember befizetéseit.

Horváth András Tibor a törvényjavaslat visszavonására szólította fel a kormányoldalt.

A PSZÁF adatait idézve kijelentette, hogy a pénztárak 2008-ban valóban 422 milliárd forint veszteséget szenvedtek el, de 2009-ben 458 milliárd, míg 2010 első hat hónapjában 117 milliárd forint hozamot produkáltak.

Fidesz: az állami rendszerből kedvezőbb nyugdíjba vonulni

Magasabb járandóságra számíthatnak jövőre az állami nyugdíjrendszerből nyugdíjba vonulók, mint azok, akik korábban magánnyugdíj-pénztári tagok voltak - mondta Rogán Antal, a Fidesz vezérszónoka hétfőn, a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló összevont általános és részletes parlamenti vitában.

A kormánypárti politikus úgy fogalmazott, hogy a magánnyugdíjpénztárak megítélésénél elsősorban a leendő nyugdíj nagyságát kell szem előtt tartani és nem azt a "virtuális" összeget, amely a pénztártagok számláján felhalmozódott.

A magánnyugdíjpénztárak ellen szólva kiemelte továbbá, hogy a pénztártagoknak az elmúlt években azért kellett magasabb adót fizetniük, hogy azt az intézmények menedzsmentje zsebre tehesse.

Kiemelte: a Selmeczi Gabriella által benyújtott javaslat lényege az, hogy az emberek visszaszerezzék a magánnyugdíj-pénztári tagságról való választás szabadságát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.