Véget vetnének a "pénzszivattyúzásnak"

A Jobbik beszüntetné a magán-nyugdíjpénztári rendszert

A Jobbik azt szeretné, ha a teljes magán-nyugdíjpénztári rendszert egyszerre megszüntetnék - jelentette ki parlamenti felszólalása során a párt vezérszónoka.

2010.10.25 18:38MTI

Rozgonyi Ernő a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló fideszes javaslat hétfői vitájában arról beszélt, hogy a fejlett országok nem ismerik a kötelező magán-nyugdíjpénztárnak a fogalmát.

Szavai szerint ez ugyanis egy "pénzszivattyú", mert a tb-alapból kivont pénzt az államnak állandóan pótolnia kell a társadalombiztosítási alapokban. Azt mondta, ha nem lett volna kötelező magán-nyugdíjbiztosítás, akkor az állam adóssága körülbelül 9-10 százalékkal lett volna kevesebb. A képviselő közölte: a Jobbik azt szeretné, ha az egész rendszert egyszerre megszüntetnék.

Leszögezte, miután a rendszer veszteségeket okoz a költségvetésnek, ezért az egész országnak jobb lenne, ha megszüntetetnék azt.


Kitért arra is, hogy a pénztárakat érintő változások okozta esetleges bizonytalansága miatt veszélybe kerülhet az emberek megtakarítása, ezért olyan módosító javaslatot nyújtottak be, hogy a magánnyugdíjpénztárak kezében lévő vagyon ellenőrzésére is nevezzenek ki állami felügyeletet. Kijelentette: habár vannak fenntartásaik, de megszavazzák a törvényt.

Emellett viszont kérte, hogy vegyék figyelembe a módosító javaslataikat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.