Kártékony jogsértő szövetkezések

A vezetői poszt bánhatja a kartellezést

A jövőben akár két évre is elbúcsúzhat a vezetői posztjától az a döntéshozó tisztségviselő, akinek a cégét kartellezés miatt jogerősen megbírságolják.

2008.03.12 07:54Világgazdaság

Legalábbis ezt javasolja a Gazdasági Versenyhivatal a kártékony jogsértő szövetkezések elleni eredményesebb fellépés érdekében – tudta meg a Világgazdaság. Információk szerint a növekvő szigorral egyidejűleg bizonyos engedményeket is nyújtana a versenyhatóság a titkos megállapodást feljelentő és a feltárásban segédkező kartelltagnak. Ezért módosítaná a versenytörvényt és a társasági törvényt. 

A versenyhatóság tervei – a kartellezők 2005 őszén bevezetett büntetőjogi felelősségét meghagyván – ezúttal a jogsértő cégek vezető tisztségviselőinek személyes társasági jogi szankcionálására irányulnak. A hivatal álláspontja: a versenykorlátozó magatartás miatt nemcsak a gazdasági társaságnak, hanem annak a döntéshozónak a felelőssége is fennáll, aki az elkövetés időszakában vezető pozíciót töltött be a cégnél. 

Az érintett ugyanis a vállalat ügyvezetését az ilyen tisztet betöltő személyektől általában elvárható gondossággal köteles ellátni. A cég jogszabálysértéséért pedig objektív felelősséggel tartozik. Erre figyelemmel rögzítené a GVH a társasági törvényben, hogy ha egy vállalatot kartellezés miatt bírsággal sújtanak, úgy az ezt megállapító határozat jogerőre emelkedésétől számított két évig nem tölthet be vezető tisztséget semmilyen gazdasági társaságban az a személy, aki a jogsértéssel érintett időszakban az elmarasztalt cégnél vezetőként tevékenykedett.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy a javaslatot elfogadhatónak tartanák az igazságügyi tárcánál is. Ugyanakkor engedne is a gyeplőn a GVH. Ismeretes: engedékenységi politikája mögött az a meggondolás áll, hogy a kartellek könnyebben feltárhatók, ha az ügy tisztázásában segédkező tagokat – közreműködésük mértékétől függően – részben vagy teljességgel mentesítik a bírság alól. 

Míg ez a kőkemény jogsértő megállapodások felderítésének eszköze bevált az unióban vagy a tengerentúlon, addig nálunk évente legfeljebb egy-két engedékenységi eset akad. A versenyhatóság meglátása szerint azért is, mert hiába mentesül az önmagát és a többi kartelltagot feljelentő, a jogsértés felgöngyölítésében aktívan részt vevő vállalkozás a bírság alól, a kártérítési perben elverhetik rajta a port. 

A per versenyhatósági felmentése ellenére megindítható ellene, függetlenül attól, hogy társai közben megkérdőjelezik az őket elmarasztaló GVH-határozatot a bíróság előtt. Ráadásul – mivel a károkozók felelőssége egyetemleges – adott esetben a többi kartelltag helyett is fizethet. Ezért a hivatal mentesítené őt az egyetemleges felelősség alól, és csak felróhatósága arányában kellene a jóvátételt állnia.
 
A javaslat része az is, hogy az engedékenységben részesülő kartelltag ellen indított kártérítési pert függeszszék fel mindaddig, amíg társai a GVH-határozat ellen hadakoznak a bíróság előtt, és vitájuk jogerősen le nem zárul. A hivatalban érdeklődésünkre annyit közöltek: egyelőre folynak a tervezet előkészületei, még nem tudni, mikor kerülhet egyeztetésre, illetve előterjesztésre.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.